Filmy mimo mainstream
20.01.2024 | bakeero

SERIÁL: Yellowstone (1. a 2. série)

John Dutton (Kevin Costner) je sedmou generací svého rodu. Ten vlastní největší dobytčí ranč v USA, který se nachází v sousedství prvního amerického národního parku, indiánské rezervace a rozrůstajícího se města. Je jasné, že tohle je ideální místo pro střet hned několika světů. Místo, kde mizí lidé, mění se spojenectví nebo řeší staré rány. To vše v zájmu zachování těžce získaného respektu i země.

Pokud chcete zjistit, jestli se vám seriál Yellowstone bude líbit, pojďme na to přímo. Osoba režiséra Taylora Sheridana je přesně tím, co nejspíš rozhodne. Pokud máte rádi chlapskou podívanou, pak neváhejte. S velkou pravděpodobností se vám totiž libíl seriál Starosta Kingstownu a dost možná také film Wind River. Oba kousky mají od Filmfanatica takřka absolutní hodnocení a nejinak tomu bude také v případě Yellowstonu.


RODINA A TRADICE
První dvě série jsou prakticky navazující, takže proto je Filmfanatic recenzuje společně. Už v pilotním dílu se seznámíte s celou rodinou Duttonových, jejich byznysovými i hodnotovými protivníky. Nemusí vám vonět, jak se tahle famílie vypořádává s problémy, ale nemůžete jí upřít, že svoje místo pod sluncem si tvrdě vypracovala. A právě proto nehodlá z dobytých pozic ustoupit bez boje. Mně je tenhle přístup sympatický. I když je leckdy nelogický.

KAŽDÉMU DLE ZÁSLUH
Na Yellowstonu oceňuji (mimo jiné) to, že žádná z dějových linek není pouhou výplní. Každá postava je zajímavá, a to i když jí zrovna nefandíte. Ani jedna figura vás zkrátka nenechá chladnými. Pokud vyznáváte rovnostářství a zajímají vás kulturní války, v Yellowstonu si zalíbení nenajdete. Tato témata se v prvních dvou sériích prakticky neobjevují, a když už je do drsné Montany zavleče nějaký městský snob, místní s ním brzy vytřou podlahu místního baru. Přinejlepším.

Kyvadlo filmových dějin se zkrátka převažuje zpátky a vypadá to, že chlapské podívané se znovu dostávají do kurzu. Yellowstone totiž není osamocenou vlaštovkou, ale potvrzením trendu, za který vděčíme především jednomu muži. Jak už jsem naznačil v úvodní pokloně Tayloru Sheridanovi. Ale také zmiňovaný Kevin Costner si v Yellowstonu na závěr kariéry nachystal parádní figuru a pokud by tohle byla tečka za jeho filmařským odkazem, Filmfanatic by smekl kovbojský klobouk a hluboce se uklonil. Mentorská role Johna Duttona je totiž stejně definující, jako postava Gordona Gekka nebo Franka Underwooda.

7/7
Nic pro levičáky a bojovníky kulturních válek. Drsná podívaná z kovbojského prostředí, kde musíte být drsní, aby váš rod vůbec přežil.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
SERIÁL: Yellowstone (1. a 2. série)

Yellowstone (seriál)

Drama / Western

USA, (2018–2023), 45 h 19 min (Minutáž: 37–93 min)

Tvůrci: Taylor Sheridan, John Linson
Režie: Taylor Sheridan, Ed Bianchi, Stephen Kay, John Dahl, Ben Richardson…
Scénář: Taylor Sheridan, Brett Conrad, Ian McCulloch, Eric Jay Beck…
Kamera: Ben Richardson, David Johnson, Christina Alexandra Voros…
Hudba: Brian Tyler, Breton Vivian
Hrají: Kevin Costner, Kelly Reilly, Dave Annable, Kelsey Asbille, Wes Bentley, Gil Birmingham, Ian Bohen, Luke Grimes, Cole Hauser, Jill Hennessy, Danny Huston…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku