Filmy mimo mainstream
24.03.2024 | bakeero

SERIÁL: Problém tří těles (1. série NETFLIX)

Netflix se pustil do seriálové adaptace nejlepšího sci-fi několika posledních dekád. Knižní trilogie Problém tří těles je doslova generační dílo a Filmfanatic vám ho vřele doporučuje. Knihy jsou natřískané fyzikálními teoriemi, nápady na využití nejnovějších technologických objevů a děje se v nich tolik zajímavého, že po přečtení jsem byl doslova uchvácen. Zároveň se mě zmocnila myšlenka, že tahle látka je zkrátka nezfilmovatelná. Takže jak Netflix ne/uspěl se svým pokusem o zdánlivě nemožný úkol?


TENKRÁT V ČÍNĚ
Po celém světě dochází k záhadným sebevraždám elitních vědců. Proč se to děje? A může to souviset s rozhodnutím, které padlo v šedesátých letech dvacátého století v Číně? To jsou pouze základní otázky, které brzy přerostou v daleko složitější a důmyslnější problémy.

NEPŘENOSITELNÁ VELKOLEPOST
Jako filmový fanatik jsem si už dávno připustil fakt, že kniha má oproti filmové nebo seriálové adaptaci mnoho předností, které jednoduše nelze vyvážit. I v případě o poznání méně komplexních látek, než je Problém tří těles, si tvůrci musí vybrat, na jakou rovinu příběhu se soustředí, nebo jakou myšlenku rozvedou dál. Velkolepost některých světů a problémů je totiž nepřenositelná. Filmové potažmo seriálové médium má jiná pravidla, než knihy. Přesto může vzájemná inspirace fungovat výborně. Netflix zatím nezklamal a jsem moc zvědavý, jak si povede v dalších sériích, které bude čelit výzvě adaptovat skutečně velkolepé scény a časové horizonty.


NEJSME SAMI
V první sérii Netflix diváky zdařile vtahuje do světa, ve kterém lidstvo zjišťuje, že ve vesmíru nejsme sami. Logicky na to jde skrze osobní vztahy, protože jinak by to byla podívaná pro fyzikální nadšence a ti kašičku nenaplní. Tady je vše v pořádku. Zkratkovitostí sice může namíchnout fanoušky knižní předlohy, ale ani ti nejsou cílovou skupinou. Tou je mainstreamový divák a jemu je vše podřízeno. On je pán. Nedalo se čekat nic jiného a Filmfanatic je s tím v míru.

Coby čtenáři knižní předlohy mi seriál přijde jako velmi slušný teaser, jenž může k předloze přitáhnout další fanoušky. A rozhodně bych to doporučoval. Zážitky z četby vám totiž nic nenahradí. Pokud ale nejste příznivci vědeckých a hard sci-fi, klidně zůstaňte u seriálu. Nepochybuji, že ke stěžejní teorii celé trilogie dojde s patřičnou gradací a doplní ji vybranými úchvatnými mikropříběhy. Netflix tentokrát nezklamal, i když měl před sebou opravdu obtížný úkol. Těším se na další série.

5/7
Zdařilá adaptace nezfilmovatelného eposu. Na seriál se sice nebude vzpomínat tak jako na knihy, ale ve výzvě dekády Netflix uspěl.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
SERIÁL: Problém tří těles (1. série NETFLIX)

Problém tří těles / Body Problem

Dobrodružný / Drama / Sci-Fi

USA, 2024, 7 h 24 min (Minutáž: 44–64 min)

Tvůrci: David Benioff, D.B. Weiss, Alexander Woo
Režie: Derek Tsang, Minkie Spiro, Andrew Stanton, Jeremy Podeswa
Předloha: Cch’-sin Liou (kniha)
Scénář: David Benioff, D.B. Weiss, Alexander Woo, Rose Cartwright
Kamera: Martin Ahlgren, Jonathan Freeman, P.J. Dillon
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Jovan Adepo, Eiza González, Benedict Wong, Zine Tseng, Liam Cunningham, John Bradley, Jess Hong, Rosalind Chao, Alex Sharp, Marlo Kelly, Saamer Usmani…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku