Filmy mimo mainstream
17.03.2024 | bakeero

SERIÁL: Metoda Markovič: Hojer

Filmfanaticovi dosud chyběla zkušenost s nováckými sériemi z produkce Voyo. Nenalákal mě Král Šumavy, nepodařilo se to Ivetě, uspěla až Metoda Markovič: Hojer. A padlo hned několik mýtů.

Seriál popisuje skutečné případy kriminalisty Jiřího Markoviče a ukazuje detaily policejní práce v tehdejším Československu. Odehrává se v několika časových rovinách, ale stěžejní dějovou linkou je případ sériového vraha Ladislava Hojera.


SOCIALISTICKÁ BUBLINA
Pokud jste žili v tom, že jediným sériovým vrahem v Československu byl nechvalně proslavený spartakiádní vrah, pak si můžete odškrtnout první zbořený mýtus. Podle vládnoucí komunistické garnitury sice v socialistickém zřízení masoví vrazi neexistovali, jenže my víme, že zavírat oči před problémem ho neodstraní. Nešlo to v Černobylu a samozřejmě to nešlo ani v případě sériových zabijáků za železnou oponou. Děsivých vražd prostě tenkrát bylo dost. Jen se o nich nepsalo a neexistoval internet.

LEPŠÍ NEŽ ČT I HBO?
Metoda Markovič: Hojer patří jednoznačně k tomu nejlepšímu, co u nás v žánru krimi seriálů od revoluce vzniklo. Srovnání se skvělými Devadesátkami z produkce České televize je zcela na místě. I Nova umí natočit kvalitní minisérii. Další mýtus tedy padl. Pro Filmfanatica však bylo šokujícím zjištěním, že novácká krimi mě bavila více, než poslední série věhlasné značky Temný případ. Jednoduše WOW!

Když se však zvídavý divák podívá, kdo stojí za režií, zjistí, že Pavel Soukup má za sebou třeba i oceňovanou sérii #annaismissing. Svoji kvalitu tedy potvrdil a Filmfanatic věří, že od talentovaného tvůrce se můžeme těšit na další skvělé podívané. Pokud by se navíc Voyo v budoucnu stalo místem, kde by svoji šanci dostávali podobně nadějní autoři, bylo by to pro českou kinematografii jednoduše skvělé. Uvidíme.

Kriminalista Markovič vás nejspíš bude mást svým vstřícným přístupem k sériovému vrahovi, ale závěrečný epilog jeho postoj dostatečně vysvětlí. Kromě dobové atmosféry a kostýmů jsou pro úspěch série stěžejní právě charaktery a herecké výkony. Pochvalu zaslouží prakticky celý herecký ansámbl (Lněnička, Uhlík, Neužil, Mišík i Kotek), což se nestává často ani u věhlasnějších produkcí. Československá verze Fincherovových Mindhunter tedy rozhodně stojí za vidění!

5/7
Jedna z nejlepších českých krimi sérií. Dokonalá dobová atmosféra a herecky nadupaná podívaná odkazující na největší klasiky žánru.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
SERIÁL: Metoda Markovič: Hojer

Metoda Markovič: Hojer (seriál)

Krimi

Česko, 2024, 5 h 47 min (Minutáž: 57–62 min)

Tvůrci: Jaroslav Hruška, Tomáš Hruška
Režie: Pavel Soukup
Scénář: Jaroslav Hruška
Kamera: Ondřej Belica
Hudba: Janny Richter
Hrají: Petr Lněnička, Petr Uhlík, Sarah Haváčová, Václav Neužil ml., Adam Mišík, David Prachař, Michal Isteník, Vojtěch Kotek, Dano Heriban, Petr Reif…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku