Filmy mimo mainstream
01.02.2024 | bakeero

RECENZE: UFO Švédsko – mladá Scullyová ze severu

Dospívající rebelka Denise žije v pěstounské rodině. Její otec totiž zmizel, když byla malá. Ona je však přesvědčená, že ho uneslo UFO a pro své tvrzení hledá důkazy. Příběh je inspirován sdružením “UFO Sweden”, které ve Švédsku spravuje archiv pozorování nevysvětlitelných jevů. Odehrává se v 90. letech 20. století a určitě vám bude připomínat řadu známějších snímků. Od Stranger Things přes Super 8 až po Interstellar.

Rozhodně nečekejte epické souboje s mimozemšťany ve stylu Dne nezávislosti, ale spíše pomalé odhalování záhady, která na sebe váže i další mikropříběhy. Pokud se vám líbilo inteligentní sci-fi UFO, tak švédská verze je sice o něco méně vědecká, zato více rodinná a řešící dospívání.


O DOSPÍVÁNÍ
Více než sci-fi film pro milovníky záhad je UFO Švédsko podívanou pro dospívající. To ale neznamená, že byste měli tohle příjemné retro přehlížet. Dokáže totiž plnit roli podívané pro celou rodinu, což není málo. Atmosféra dá vzpomenout třeba i na takové klasiky jako je E.T. Mimozemšťan a film ve vás zaručeně probudí dobrou náladu.

SPIKNUTÍ
Samozřejmě dojde i na řadu žánrových klišé, kterým vévodí spiknutí vládních agentur. Nečekejte zkrátka příliš originálních myšlenek a to ani co se týče hlavní zápletky. Všímavý divák zavětří kudy běží zajíc hned při první zmínce o tom, co to vlastně švédský hydrometeorologický ústav měří ve své stanici, kterou “zapomněl” zakreslit do mapy.

Triků nebylo ve filmu příliš potřeba, ale když už na ně dojde, rozhodně nezklamou. Tvůrci totiž naprosto správně vybrali, kdy a kde je použít. Ve výsledku by se finále dalo popsat jako evropská verze Interstellaru, což nemyslím nijak posměvačně. Mně se zkrátka tenhle výlet za skandinávským UFO zamlouval. Příjemná jednohubka.

4/7
Retro rodinná podívaná s příjemným mysteriózním jádrem. Kdo nečeká bitvy s emzáky, ale civilnější podívanou, bude spokojen.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: UFO Švédsko – mladá Scullyová ze severu

UFO Švédsko / UFO Sweden

Dobrodružný / Sci-Fi / Mysteriózní

Švédsko, 2022, 120 min

Režie: Victor Danell
Scénář: Jimmy Nivrén Olsson, Victor Danell
Kamera: Hannes Krantz
Hudba: Gustaf Spetz, Oskar Sollenberg
Hrají: Eva Melander, Joakim Sällquist, Sara Shirpey, Inez Dahl Torhaug, Jesper Barkselius, Oscar Töringe, Mathias Lithner, Isabelle Kyed…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku