Filmy mimo mainstream
25.07.2016 | bakeero

SERIÁL: Stranger Things (1. série)

Netflix znovu boduje! Tady prostě nemá cenu chodit kolem horké kaše a nějakým způsobem vás napínat. Stranger Things jsem sjel na dva zátahy – a to jenom proto, že první noc nebyla dost dlouhá. Chvíli jsem sice s absolutoriem otálel, protože tohle hodnocení si zkrátka Filmfanatic hodně šetří, ale tomuhle seriálu prostě není co vytknout.

Osmidílná série se odehrává v osmdesátých letech a dobová stylizace je prostě perfektní. Včetně loga, plakátu, titulkové sekvence, castingu, struktury vyprávění, hudby (postsynchrony znovu vládnou!)… prostě všeho. Nebýt moderních efektů, tak byste klidně uvěřili, že tenhle klenot za velkou louží doopravdy natočili už v osmdesátých letech.

Nostalgická výprava do městečka Hawkins je perfektním mixem hned několika žánrových klasik. Inspirace se očividně čerpala u Spielberga (Blízká setkání třetího druhu, E. T. – Mimozemšťan apod.) i Carpentera (Věc, Mlha apod.), ale sáhlo se i k modernějším látkám – dokonce nefilmovým (PC hra Half-Life). A všude se bralo jen to nejlepší!

Tenhle seriál dá vzpomenout na to nejpříjemnější z osmdesátkové kinematografie, kterou jsme mohli v ranných devadesátkách nasávat i u nás – pomocí kouzla pirátských véháesek. V jednotlivých epizodách dostane pozorný divák “plakátovou nápovědu”, jinde zas umně ocitované klidně i celé scény z těch největších scifi-hororových pecek (nasazení hodinek ala Vetřelci). Čím víc máte nakoukáno, tím víc si budete Stranger Things užívat. Ale garantuji vám, že i zmíněnými klasiky nepolíbený divák si tuhle expedici proti proudu času užije doslova fantasticky.

Než abych se rozepisoval o zápletce, zvolím tentokráte trochu netradičně výčet toho, co všechno se ve Stranger Things mísí. Super 8 tu potkává Akta X, Half-Life, E. T. mimozešťana, Blízká setkání třetího druhu i Městečko Twin Peaks. Následují výše zmíněné klasiky (i hoooodně dlouhý výčet dalších skvělých filmů i seriálů) a vězte, že při sledování Stranger Things budete prožívat podobně slastné pocity, jako když jste poprvé viděli všechny tyhle pecky.

7/7
Seriálové překvapení roku. Netflix posiluje svojí pozici a přináší parádní scifi-hororovou poctu celým osmdesátým létům.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
SERIÁL: Stranger Things (1. série)

Stranger Things (TV seriál)

Horor / Drama / Thriller
USA, 2016, 8 h (Minutáž: 8×60 min)

Režie: Matt Duffer, Ross Duffer, Shawn Levy
Scénář: Matt Duffer, Ross Duffer
Kamera: Tim Ives
Hudba: Kyle Dixon, Michael Stein
Hrají: Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown, Natalia Dyer, Matthew Modine, Cara Buono, Ross Partridge, Ron Roggé, Joe Chrest, Chris Sullivan, Catherine Dyer, Anthony Reynolds, Chelsea Talmadge, Aimee Mullins, Danny Boushebel, Jon Kohler, Shawn Levy, Andrew Ward, Amy Seimetz, Amy Parrish…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku