Filmy mimo mainstream
21.07.2020 | bakeero

RECENZE: UFO – Scullyová znovu na stopě

Filmfanatic patří k milovníkům inteligentních sci-fi, které zaujmou spíše příběhem a silnou myšlenkou, než drahou výpravou nebo úchvatnými triky. Proto s láskou vzpomíná na famózní Europa Report nebo třeba ryzí mainstream Příchozí. I díky těmto vzpomínkám jsem proto zabrouzdal do nejistých vod nezávislých nízkorozpočtových sci-fi, abych se tam podíval, zda nenajdu nějaký klenot, o který bych se s vámi rád podělil. A podařilo se!

Síla myšlenky
Snímek pojmenovaný jednoduše UFO je typickým příkladem filmu, který sází na to jediné, na co tvůrci nemusí mít napěchovanou peněženku; totiž na myšlenku. Pravda je, že brilantní matematik by si tuhle podívanou užil bezesporu ještě o řád více, ale nemějte strach. Filmfanatic rozhodně nevládne čísly a i přesto si UFO užil jako dlouho žádný snímek z podobného ranku.

Zarputilý a neodbytný
Derek je nadaný student matematiky, který je od mala posedlý touhou zjistit, zda jsme ve vesmíru sami, či nikoli. Když se tedy na nedalekém letišti objeví záhadný objekt, ihned se vydává na místo, aby zjistil co nejvíce informací a ponořil se do záhady, kterou chtějí oficiální místa zamést pod koberec.

Postupně shromažďuje fakta a pomocí svých výpočtů rozplétá nitky záhady, nad kterou všichni (zdánlivě) mávli rukou, jako nad bezvýznamnou epizodou informacemi přehlceného světa. Jenže s čísly se hádat nemůžeš, takže svojí umíněností se Derek prokousává další a další vrstvou záhady. Kam až ho jeho matematické nadání zavede?

Věřte nevěřte
Nečekejte akční scény ani zelené mužíčky nebo vypiplané vesmírné koráby. Tohle je scénář, který by se klidně mohl naplnit, protože už dávno se vědci shodují na tom, že pokud by s námi chtěla navázat komunikaci nějaký vyspělejší civilizace, bylo by to s největší pravděpodobností právě skrze matematiku, protože právě ta je univerzálním jazykem vesmíru.

Ve filmu se dočkáme dvou známých tváří, z nichž ta nejznámější (Gillian Anderson) je evidentní pomrknutí tvůrců na fanoušky UFO problematiky. Jinak jde o “no name” představení, které je však díky tomu uvěřitelnější a Filmfanatic ho doporučuje všem, kdo mají chuť na komorní inteligentní sci-fi.

5/7
Bez triků, bez výpravy, ale za to s myšlenkou, která jako gravitace pevně váže všechny potřebné prvky k sobě. V rámci žánru asi nejde být lepší.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: UFO – Scullyová znovu na stopě

UFO

Sci-Fi / Thriller / Mysteriózní

USA, 2018, 88 min

Režie: Ryan Eslinger
Scénář: Ryan Eslinger
Kamera: Ryan Samul
Hudba: West Dylan Thordson
Hrají: Alex Sharp, Ella Purnell, David Strathairn, Gillian Anderson, Anita Farmer Bergman, Rick Chambers, Katie Eichler, Kathlene Ashcraft…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku