Filmy mimo mainstream
08.01.2024 | bakeero

RECENZE: Úsvit – dlouhé stíny na konci Československa

Podzim roku 2023 bychom si měli pamatovat jako možná ten nejlepší podzim v české filmové historii. Proč? Především proto, že do kin zamířily hned tři české snímky, které si rozhodně zasloužily, abyste se na ně vydali. Povedené sci-fi Bod obnovy, drama Bratři a v neposlední řadě dobová krimi Úsvit.

Do fiktivního městečka Svit pod Tatrami přijíždí v roce 1937 ředitel továrny se svojí těhotnou ženou, aby tu dle baťovského vzoru postavil moderní průmyslové město. Plány ale naruší znepokojující nález mrtvoly v areálu továrny. Novorozenec s mužským i ženským pohlavním orgánem. Takový případ evidentně přesahuje kompetenci místních četníků, podléhá maximálnímu utajení a na místo tak přijíždí tajná policejní jednotka. Jenže chce odhalit pravdu, nebo jen co nejrychleji zamést případ pod koberec?


STARÁ LÁSKA
Úsvit se v první řadě může chlubit dechberoucí dobovou atmosférou. Především díky kombinaci parádně stylizovaných kulis a v pozadí uchvacujících Vysokých Tater. Tohle se povedlo na jedničku! Že prostředí zdařile dokreslují kostýmy i účesy, na to už jsme u české produkce zamilované do prvorepublikové doby, jednoduše zvyklí. Ale Úsvit prodává tuto éru v trochu jiném světle.

O něco méně, ale stále plně funkční, je i ústřední poselství. Strach některých lidí z odlišností a neznámého, zakonzervovanost v postojích nebo netolerance, to vše bude ve společnosti tématem asi vždy. Co však pokulhává nejvíc je detektivní zápletka. Ta je bohužel tak triviální a bez překvapivých zvratů, že filmu ubírá na dramatičnosti. Prostě sledujeme děj, který se z bodu A (začátek) ubírá k bodu B (konec). A mezi tím se nic překvapivého nestane.

SKUTEČNÉ MOTIVY
Pravdou však je, že zajímavým vývojem prochází vztah ústřední dvojice, kterou tvoří kariéristický ředitel továrny a jeho idealistická manželka. Jenže jsou její motivace tak čisté, jak si sama namlouvá, nebo také za jejím jednáním vězí něco temnějšího? Vrcholem této linky je vzájemný rozhovor, jenž zamává dosavadním vyzněním a navodí ty správné pochybnosti.

Jsem rád, že Úsvit vznikl, protože je to skvělá dobová podívaná se zajímavým tématem, ale mrzí mě, že na kriminální zápletce scénáristé nezapracovali víc. I přesto se na film skvěle kouká! Při vědomí, že jde o dílo režiséra, kterému je teprve 29 let, jsem naplněn optimismem a očekáváním, co dalšího Matěj Chlupáček natočí.

5/7
Možná nejlepší český dobový snímek. Kriminální linka sice pokulhává za formou, ale i tak stojí za to.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Úsvit – dlouhé stíny na konci Československa

Úsvit / We Have Never Been Modern

Drama / Krimi

Česko / Slovensko, 2023, 117 min

Režie: Matěj Chlupáček
Scénář: Miro Šifra
Kamera: Martin Douba
Hudba: Simon Goff
Hrají: Eliška Křenková, Miloslav König, Milan Ondrík, Marián Mitaš, Luboš Veselý, Martha Issová, Ladislav Hampl, Ján Jackuliak, Anton Šulík ml., Richard Langdon…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku