Filmy mimo mainstream
05.11.2023 | bakeero

RECENZE: Bratři – Mašíni míří na Západ

Příběh bratří Mašínů, kteří v 50. letech utekli z Československa přes Východní Německo do západního Berlína a následně do USA snad není třeba představovat. Tohle téma totiž dělí český národ už hezkou řádku let. A hodně se promítá také do hodnocení a recenzí, které jsem četl. Zase jednou skvělá příležitost, abychom si připomněli, že film není učebnice dějepisu. Filmfanatic proto nebude hodnotit historické konotace, ale právě film samotný.

Bratři jsou po technické i řemeslné stránce skvěle zvládnutou podívanou. Akční scény fungují snad poprvé v českém filmu opravdu působivě a stejně tak i stylizace do 50. let. Tady opravdu není co vytknout. Ale stačí to k tomu, aby byli Bratři opravdu skvělým filmem?


Osobně mě nejvíc mrzí to, že tvůrci se neodvážili natočit dílo, které by zaujalo silnější postoj. Bratři Mašínové jsou totiž ve filmu poměrně ploché postavy, i když to rozhodně neznamená, že by neměli vaše sympatie. Jak jsem zmínil na začátku. Film není učebnice dějepisu, takže já bych se rozhodně nebránil větší glorifikaci hlavních hrdinů a patosu. Pro vyznění filmu by to bylo jedině dobře. Takto totiž dostáváme pouze strohý souhrn událostí.

SILNÁ GENERACE
Další silnou stránkou filmu je herecké obsazení. Všechny charaktery jsou skvěle zahrané a podle mě nám dorostla generace, od které se můžeme těšit na velké věci. Trochu problém jsem však měl se stopáží. Myslím, že tempu by pomohlo zkrácení a nahuštění událostí s větším důrazem na závěrečné akční sekvence. Škoda, že když už tvůrci nechtěli natočit filozofující podívanou, nevykročili naplno ani do žánru survival thrilleru.

Ve výsledku jsou tedy Bratři nadprůměrným filmem, který však nevyužívá silné předlohy naplno. Ani k nastolování otázek, ani jako podkladu pro hutnou žánrovou podívanou. Filmfanatic tedy trochu lituje promarněné šance. Je totiž cítit, že tvůrčí tým by dokázal vyprodukovat skvělý film v obou možných polohách.

5/7
Charaktery, akční scény a skvělá dobová atmosféra řadí Bratry do nadprůměru. A to i přesto, že silná předloha nebyla vytěžena úplně na maximum.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Bratři – Mašíni míří na Západ

Bratři / Brothers

Dobrodružný / Historický / Drama

Česko / Slovensko, 2023, 135 min

Režie: Tomáš Mašín
Scénář: Marek Epstein
Kamera: Friede Clausz
Hudba: Karel Havlíček
Hrají: Oskar Hes, Jan Nedbal, Tatiana Dyková, Adam Ernest, Stefan Konarske, Karolína Lea Nováková, Matěj Hádek, Matyáš Řezníček, Tony Mašek, Alžběta Malá…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku