Filmy mimo mainstream
01.10.2023 | bakeero

RECENZE: Bod obnovy – české sci-fi světové úrovně?

Filmfanatic s nadšením vítá každý český pokus o žánrovou podívanou, která narušuje tradiční nabídku tuzemských filmů, kterou v drtivé většině tvoří přihlouplé komedie o obyčejných životech obyčejných lidí. Proto jsem se na sci-fi Bod obnovy dost těšil a přiznávám: byl jsem připraven odpustit mu i nějaký ten nedostatek. Bylo to potřeba?

SMRT S.R.O.
Píše se rok 2041 a lidstvo už zná způsob, jak obelstít smrt. Stačí si jednou za 48 hodin zazálohovat mysl a v případě nepřirozené smrti vás společnost Bod obnovy oživí. Jak už to s novými technologiemi bývá, i tato má své odpůrce, takže před privatizací a dalším rozvojem firmy musí vedení čelit nejen dohledu úřadů, ale také teroristické skupině Řeka života. Vše navíc zkomplikuje dvojnásobná vražda, která porušila pravidla pro obnovu a jejíž vyšetřování dostává na starosti agentka Em. I ona sama však čelí podobné ztrátě ze své minulosti.

Co se vizuálu týče, tak Bod obnovy se směle může měřit s malými sci-fi světové úrovně. Město budoucnosti uprostřed Evropy roku 2041 skvěle prodává pražská panoramata doplněná o futuristické budovy. Technologie i další detaily rovněž fungují na jedničku, a i když je vidět inspirace Blade Runnerem nebo Minority Report, nepůsobí to trapně.

KRIMINÁLKA BUDOUCNOST
Bod obnovy je však v jádru detektivní podívanou, takže sci-fi kulisy můžou filmu přidat na atraktivitě, ale stěžejním bodem je příběh. A ten vůbec není špatný. Opět je vidět, že tvůrci se inspirovali u áčkových titulů z minulosti, ale z mého pohledu se jim dobře podařilo povznést jejich pointu na vyšší úroveň. Zápletka není překombinovaná a tvůrcům se daří odhalit ji divákovi zcela srozumitelně, nikoli však polopaticky. Jediné co bych trochu vytknul jsou dialogy. Občas jsou až příliš strojené a takříkajíc šustí papírem. Nicméně herecký ansámbl si s nimi dokázal poradit.

Čeští tvůrci tedy dokázali natočit sci-fi světové úrovně a Filmfanatic oroduje za to, abyste na něj vyrazili do kina. Jedině tak se totiž můžeme těšit na podobně odvážné a podobně dobré české originální filmy. V hodnocení jsem nemusel mhouřit oči, což výslednému verdiktu přidává na váze.

5/7
České sci-fi, které obstojí i vedle světové konkurence. Parádní vizuál, kvalitní příběh, technická vyzrálost. Jdětě na to!
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Bod obnovy – české sci-fi světové úrovně?

Bod obnovy / Restore Point

Sci-Fi / Krimi / Drama / Thriller

Česko / Slovensko / Polsko / Srbsko, 2023, 116 min

Režie: Robert Hloz
Scénář: Tomislav Čečka, Robert Hloz, Zdeněk Jecelín
Kamera: Filip Marek
Hudba: Jan Šléška
Hrají: Andrea Mohylová, Matěj Hádek, Milan Ondrík, Václav Neužil ml., Karel Dobrý, Agáta Kryštůfková, Katarzyna Zawadzka, Iveta Dušková, Jan Vlasák, Richard Stanke…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku