Filmy mimo mainstream
06.05.2021 | bakeero

TOP 7 ponorkových filmů

Snad už jste četli článek o tom, že Filmfanatic stvořil vlastní komiks, jehož vydání můžete podpořit v kampani na hithit.com. Ponorka U283 mě inspirovala také k tomu, že jsem sestavil žebříček 7 nejlepších ponorkových filmů!

7) Ponorka U-571

O tom, jak rozluštit německý kód Enigma už Filmfanatic jeden strhující film recenzoval. Ponorka U-571 divákům prozradí další střípek z mozaiky, která vedla k prolomení téhle nerozluštitelné šifry. Není to historický válečný velkofilm, ale spíše povedený akční snímek, jehož silnou stránkou je sympatický herecký ansámbl.

6) Útok z hlubin

Nejmladší snímek z mého žebříčku. Logicky tedy vizuálně nejatraktivnější. I když, kdo neholduje digitálním trikům, toho by přehnaná vyumělkovanost mohla spíše odrazovat. Filmfanaticovi však u tohoto snímku sedla a rád se s Gerardem Butlerem vydal pod hladinu.

5) Pluj tiše, pluj hluboko

Tohle je pro změnu nejstarší film v žebříčku. Ale právě proto mě jeho nadčasovost absolutně šokovala. Tady nemusíte mít strach z naivních postav a pokroucených motivů. Všem zúčastněným budete jejich motivaci věřit a atmosféra vás nejspíš pohltí tak, že propadnete touze po odplatě, stejně jako kapitán Richardson…

4) Befordský incident

Tohle je svým způsobem námořní varianta na výtečné drama Fail-Safe. Také tady můžete být svědky, jak posedlost jednoho člověka může přivést na pokraj katastrofy doslova celé lidstvo. Pokud patříte k milovníkům uvěřitelných dramat z dob vrcholné studené války, tak naháněnou amerického torpédoborce a sovětské ponorky u pobřeží Grónska byste neměli minout.

3) Ponorka

Stěžejní dílo ponorkového subžánru. Není lepšího filmu, který by vám ukázal, s jakými pocity se museli potýkat němečtí námořníci, když byli přiděleni ke službě u Kriegsmarine a jejích U-boatů. Na někoho možná až přílišná stopáž, ale vězte, že právě ta je důležitou součástí příběhu i formy vyprávění.

2) Hon na ponorku

Kultovní klasika podle románu slavného Toma Clancyho. Kapitán Sean Connery se snaží zběhnout s nejmodernější sovětskou ponorkou a v patách má celou Baltskou flotilu i Americké námořnictvo. Nejlepší ponorkový film s tématikou studené války, kde dojde i na zavraždění Putina (!). Za zmínku stojí rovněž skvělý soundtrack od Basila Poledourise.

1) Krvavý příliv

Je to těsné, ale mojí první volbou v ponorkovém subžánru nakonec bude Krvavý příliv. O chlup lepší soundtrack mistra oboru Hanse Zimmera, ale především neuvěřitelně silná ústřední dvojice charakterů Denzel Washington vs. Gene Hackman. Americká ponorka ztratí kontakt s okolním světem a vede se boj o čas, zda odpálit jaderné zbraně na Rusko. Ve hře tudíž není nic menšího, než totální atomový holokaust.


Tak co na můj žebříček říkáte? Souhlasíte, nebo vám ve výčtu nějaký snímek chybí. Podělte se o svůj názor v komentáři. A pokud ještě nejste členy posádky U283, tak vzhůru na palubu!

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku