Filmy mimo mainstream
29.01.2015 | bakeero

RECENZE: Kód Enigmy – muž proti stroji, stroj proti stroji

Během druhé světové války používali Němci k šifrování svých zpráv stroj Enigma. Údajně byl nerozluštitelný, protože jeho složitý kód měl za jediný den 29 a 18 nul za tím kombinací (!). Britové měli už v roce 1942 v rukou samotný stroj Enigma, jenže neznali klíč k rozluštění šifrovacího algorytmu. A o tom, jak se jim povedlo ho prolomit, je životopisný film Kód enigmy.

Na Oscary každoročně útočí především životopisné snímky a nejinak je tomu také letos. Kód Enigmy ale nepatří mezi ty nudné příběhy o životě výjimečných jedinců. Nebojte se, že by se opakovala nuda trvající 12 let v řetězech. Tady se můžete těšit na skutečně kvalitní a místy až strhující filmový zážitek.

Vedoucím týmu, který měl za úkol prolomit Enigmu byl jistý Alan Turing (Benedict Cumberbatch). Doslova génius, ale také dokonalý sociopat, kterému hlava šrotovala o dost rychleji než okolnímu světu a právě proto si s ním příliš nerozuměl. Dokázal rozluštit ty nejsložitější šifry, ale porozumět základním prvkům lidského chování pro něj byl sakra tvrdý oříšek.

Příběh se rozvíjí v několika časových rovinách zároveň. A i když už jste možná tohohle přístupu přesycení, věřte, že tady ho bez problémů snesete. Jednotlivé linky v sobě totiž kombinují špionské drama i lehkou komedii, takže dynamika snímku nechybí a my si postupně klestíme cestičku k Turingovu nitru.

Bohužel některé zvraty a vynucené postupy dešifrovacího týmu nejsou vylíčeny s patřičnou vážností nebo není beze zbytku vytěžen jejich potenciál. Divák je bezpochyby plně chápe, ale škoda, že jejich fatálnost se nepodařilo vytěžit ještě víc. Konec filmu tak spíš vyšumí do ztracena, než aby nám uštědřil knockout, po kterém se budeme ještě dlouho vzpamatovávat.

Prvotní očekávání zkrátka nejsou naplněna. Alespoň já jsem tedy od filmu očekával silnější závěr. O zklamání však rozhodně nejde. Cca tři čtvrtiny vás režisér vede strhujícím dramatem, ve kterém se hraje doslova o miliony lidských životů a roky války, které by prolomení Enigmy mohlo ušetřit.

Tím vším vás provází skvělý herecký ansámbl, kterému vévodí právě Benedict Cumberbatch. Sympatický je i zbytek dešifrovacího týmu, ale doslova liboví jsou jeho nadřízení Mark Strong a Charles Dance. Na Oscara za hlavní roli to podle mě není (favorizuji Michaela Keatona za Birdmana), ale nejsem Akademik, takže kdo ví?! Třeba si Cumberbatch toho zlatého plešouna nakonec odnese.

Doporučuji si o osobě Alana Turinga nic nezjišťovat a jít do filmu bez znalostí jeho životního osudu. Pak vás ten závěr možná chytne tak, jak si tvůrci přáli :-)

5/7
Místy strhující životopisné drama, které rozhodně nenudí, ale k dokonalosti mu chybí fatálnnější tíha zlomových okamžiků.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Kód Enigmy – muž proti stroji, stroj proti stroji

Kód Enigmy / The Imitation Game

Válečný / Životopisný / Thriller / Drama
Velká Británie / USA, 2014, 114 min

Režie: Morten Tyldum
Předloha: Andrew Hodges (kniha)
Scénář: Graham Moore
Kamera: Óscar Faura
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance, Allen Leech, Tuppence Middleton, Rory Kinnear, Matthew Beard, Tom Goodman-Hill, Lee Asquith-Coe, Alex Lawther, Victoria Wicks,…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku