Filmy mimo mainstream
13.10.2023 | bakeero

RETRORECENZE: Bez slitování – revenge suchý jako Martini

Filmfanatic má rád filmy o pomstě. Ať už áčkové, nebo béčkové. Tenhle motor zkrátka dokáže hnát film kupředu a umí divákovi nabídnout silné závěry. Proto jsem bez odkladu skočil po jednom, který ve své knize Filmové spekulace zmiňuje i slovutný Quentin Tarantino. Měli byste i vy ochutnat sedmdesátkový revenge thriller Bez slitování?

NÁVRAT HRDINY
Z Vietnamské války, kterou prožil v zajetí, se vrací major letectva Charles Rane. Vrací se coby hrdina, kterého každý ve městě uznává. Zároveň ale zjišťuje, že ne vše se jednoduše vrací do starých kolejí. Během sedmi let, kdy byl pryč, totiž jeho rodina začala nový život. Jako projev úcty dostane od místní firmy kufr stříbrných dolarů, jenže ani ten nepřinese majorovi nic dobrého. Začne totiž zajímat také zloděje, kteří během loupeže zabijí Raneovu manželku i syna, jeho zmrzačí a postřelí. Major se tak vydává na cestu za pomstou.


LIDSKÝ TERMINÁTOR
Filmařský styl sedmdesátých let mám rád a myslím, že přesně sedí právě k takovýmto látkám. Ostatně scénárista paul Schrader je podepsán pod kultovním Taxikářem. Bez slitování si však se známějším bratrancem v ničem nezadá. Major Charles Rane totiž patří k těm nejdrsnějším mstitelům, co jsem kdy viděl. Jeho terminátoří zarputilost poznáte sami. Třeba ve scéně, kdy lupiči vniknou do jeho domu a snaží se z něj vymlátit, kde je kufřík se stříbrnými dolary. Veterán vietnamské války jim však čelí takřka bez emocí. A nehne brvou, ani když mu ruku narvou do drtičky odpadu.

POMALU A DRSNĚ
Postava majora Charlese Ranea je dokonale vykreslený obraz člověka vykořeněného z běžného života. Traumata ze zajetí i mučení si zkrátka vybrala svou daň. A i když nepřítel už se neschovává v džungli, stále tu je. Válka neskončila, vlastně teprve začíná. Jakmile se major uzdraví, vydává se (s hákem místo ruky) najít lupiče a postupnými krůčky se přibližuje těm, kdo mu zabili rodinu. Během toho o ničem nefilozofuje, jen si jde tvrdě za svým. A budí u toho sakramentský respekt!

Film nesází na prvoplánovou brutalitu, násilí a krev. Stěžejním tahounem filmu je postava majora Charlese Ranea. Málomluvného zarputilého vojáka, který hledí do dáli a vy nevíte, o čem zrovna dumá. Jestli o své ztrátě, nebo o pomstě. Ale právě tahle chladnost dělá jeho charakter zajímavým a vy mu budete fandit, aby poslal všechny zloduchy na pohovor ke sv. Petrovi.

4/7
Sedmdesátkový revenge, který sází především na silný charakter hlavního hrdiny. Ten budí respekt a má zarputilost terminátora.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RETRORECENZE: Bez slitování – revenge suchý jako Martini

Bez slitování / Rolling Thunder

Akční / Drama / Krimi / Thriller

USA, 1977, 99 min

Režie: John Flynn
Scénář: Paul Schrader, Heywood Gould
Kamera: Jordan Cronenweth
Hudba: Barry De Vorzon
Hrají: William Devane, Tommy Lee Jones, Linda Haynes, James Best, Dabney Coleman, Lisa Blake Richards, Luke Askew, Paul A. Partain, Cassie Yates, James N. Harrell…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku