Filmy mimo mainstream
10.10.2023 | bakeero

KNIHA: Quentin Tarantino – Filmové spekulace

Režiséra Quentina Tarantina dozajista znáte a představovat ho nemusím. Tedy nemusím ho představovat jako filmaře. Ale víte, že Tarantino píše také knihy? Ne?! Dovolte mi tedy, abych vám představil Quentina Tarantina jako spisovatele. Autora Filmových spekulací.

CO BY KDYBY
Po románové prvotině Tenkrát v Hollywoodu, která prohlubuje svět stejnojmenného filmu jde o Tarantinův druhý literární počin. Tentokrát však nejde o beletrii, ale úvahy nad filmy, jež ikonického režiséra utvářely v sedmdesátých letech během jeho dospívání. A je to stejně zábavné, jako nejlepší dialogy v jeho nejskvělejších filmech!

Tarantino staví jednotlivé kapitoly kolem legendárních filmů historie. Proto si tyhle spekulace nejvíc užijete, pokud máte nakoukáno. Ale bez obav. Většinou jde o tak věhlasné kousky, že je každý filmový fanoušek zná. Nejde tedy o zkoušku z dějin kinematografie. Jde o zábavu! A Tarantino ji servíruje na stránkách knihy stejně mistrně, jako skrze políčka svých filmů.

JAKO NA PIVU
Dokonce k tomu využívá i stejnou formu vyprávění, na které si udělal jméno. Začne úvahou nad tím, jak by film vypadal, kdyby ho točil jiný režisér. V další úvaze si odskočí k motivům, jež vedly k obsazení herců. Následně zmíní několik dalších filmů a obloukem se vrátí k původnímu snímku. Během čtení tedy máte pocit, jako byste seděli s Tarantinem na pivu a klábosili o filmech.

I proto se kniha čte parádně. Vyprávění nechybí dynamika a členění na kapitoly vystavěných kolem filmů určuje směr. Nejde o nudnou autobiografii, ale perfektní vhled do Tarantinovi mysli, jež vám pomůže pochopit, co udělalo z Tarantina ikonickou postavu moderní filmařiny. Navíc dostanete spoustu tipů na zapadlé filmové klenoty, takže tuhle knihu jednoznačně doporučuji.

Filmové spekulace
Quentin Tarantino
Cinema Speculation (2022)
Vydáno: 2023 (Universum)
Počet stran: 320

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku