Filmy mimo mainstream
05.07.2022 | bakeero

RECENZE: Svatba – hořící dědictví

Filmfanatic už vám představil pěknou řádku polských filmů. Válečný, kriminální, gangsterský a dokonce i jeden slasher. Na řadu teď přichází komedie, abychom si ověřili, jak blízko k sobě má náš smysl pro humor s tím polským.

PRAVÁ POLSKÁ VESELKA
Vesnický boháč Wojnar vdává dceru, a tak všichni svatební hosté i sousedé musí vidět, že na veselce se nešetřilo. Ženich dostane darem luxusní Audi, jenže jeho dovozce žádá úplatek. Otec nevěsty proto musí přesvědčit tchána, aby obětoval lukrativní pozemek a obchod byl řádně uzavřen. Kolotoč bizarních úplatků, protislužeb a kšeftíků se roztáčí.

KUKTURA PIVA A KOŘALKY
Svatba je příběhem o posedlosti penězi a tím narušených mezilidských vztazích. Nejde o bezmyšlenkovitou řachandu zalitou hektolitry vodky, i když ta samozřejmě teče proudem. Poláci umí trefit hlavičku na hřebíček a zároveň zůstávají vtipní. Možná i díky popularitě alkoholu v obou národech (byť my jsme spíše pivní kultura, než kořalková) bude Svatba srozumitelná i Čechům. Podobná veselka by se totiž snadno mohla odehrát i u nás.

ZRCADLO BURANSTVÍ
Pokud bych měl pojmenovat, které filmy jsou českou verzí Svatby, asi bych zvolil mix Dědictví a Hoří, má panenko. Ovšem bez romantizujících příkras. Tvůrci brilantně roztáčí kolotoč korupčních praktik i svatebních střípků a vše graduje k závěrečnému finále. Materiální buranství ve své nejčistší formě tady zrcadlí naturel nejen Poláků, ale vlastně velké části východní Evropy.

Svatbu si můžete užít jako jednu velkou chlastačku, ale minuli byste to hlavní. Tohle není oslava trénovanosti a odolnosti vůči alkoholu, ale tvrdá obžaloba způsobu života, ve kterém tou nejdůležitější věcí je, aby vám soused záviděl. Komedie s přesahem, jakou jsem u nás dosud neviděl.

6/7
Zasmát se, zachlastat a ještě u toho trefně pojmenovat zvrácenost materiálního buranství. Komedie s přesahem přesně podle mého gusta.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Svatba – hořící dědictví

Svatba / Wesele / The Wedding

Komedie / Drama

Polsko, 2004, 109 min

Režie: Wojciech Smarzowski
Scénář: Wojciech Smarzowski
Kamera: Andrzej Szulkowski
Hudba: Tymon Tymański
Hrají: Marian Dziędziel, Tamara Arciuch, Iwona Bielska, Maciej Stuhr, Bartłomiej Topa, Paweł Wilczak, Arkadiusz Jakubik, Jerzy Rogalski, Lech Dyblik…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku