Filmy mimo mainstream
28.07.2022 | bakeero

RECENZE: Doctor Srange v mnohovesmíru šílenství – horizont události Marvelu

Filmfanatic dnes půjde proti trendu. Proti Marvelu. Můžu totiž milovat prvního Iron Mana i většinu filmů z marvelovského universa, ale ani samotný vesmír se nerozpíná donekonečna. Podle teorie by se jednou mohl začít naopak smršťovat. A podle mě to právě Marvel dotáhl na svůj horizont události.

VŠECHNO, VŠUDE, NAJEDNOU
Doctor Strange otevírá brány mnohovesmíru a s pomocí starých známých i nových superhrdinů se snaží znovu nastolit rovnováhu. Nic není nemožné a vše je povoleno, protože alternativních realit je nekonečné množství. Na papíře to může znít cool, ale když takový nápad převedete na filmový materiál, obvykle zjistíte, že už to tak dobře nefunguje. O tom jsem se nedávno přesvědčil třeba v taškařici Všechno, všude, najednou a nyní mě v mém názoru utvrdil i marvelovský muž s pláštěm.

PRAVIDLO ŽÁDNÝCH PRAVIDEL
Svoboda, která se tvůrcům nabízí přijetím faktu, že všechny myslitelné scénáře jsou možné, totiž překvapivě apeluje na dokonalou propracovanost pravidel. Naprosto uznávám a chápu, že každý filmový svět má své vlastní zákony. Stejně jako každá alternativní realita. Ale proč mají různé postavy v různých multiversech jinou podobu a některé jsou naopak ve všech vesmírech stejné? Ne. Tohle na mě prostě nefunguje a zlobí mě to.

DIGITÁLNÍ GULÁŠ
Po vizuální stránce je Mnohovesmír šílenství nápaditou podívanou. Nepopírám. Přesto si troufnu tvrdit, že po pár týdnech ve vás nezůstane jediný zapamatovatelný výjev. Proč? Protože je toho zkrátka moc. Když vám hodím dvacet tenisových míčků, určitě jich chytíte méně, než když hodím třeba jen dva. Na tohle základní pravidlo v Marvelu evidentně zapomněli. Dnešní CGI technologie dávají filmařům prakticky neomezené možnosti, ale právě ty mohou zapříčinit zhroucení křehké skládanky. Stejně jako lze atomovou energií pohánět město, svržením atomové bomby ho naopak můžete zničit.

HRÁZ SE PROTRHLA
Mnohovesmírem otevřel Marvel stavidla, která už nejde zastavit. Kdokoli z hrdinů umře, může být oživen v alternativní realitě. Kdokoli podlehne temné straně síly, může se očistit v jiné dimenzi. Nic není nemožné a právě to mi podsouvá klíčové sdělení, že na ničem už nezáleží. Chcete sledovat dalších 20 marvelovských filmů s vědomím, že pak přijde jeden, který veškerý předchozí děj anuluje? Mnohovesmírem ztrácíme strach o naše hrdiny, protože vlastně ztrácíme je samotné. Proč by zrovna ti, které známe nejlépe z předchozích filmů, byli těmi “pravými” z nekonečna možností?

Můžu se mýlit, ale nedivil bych se, kdybychom sledovali začátek konce marvelovského universa. Minimálně v jeho stávající podobě. Třeba se tvůrcům podaří mnohovesmír zkrotit a oslní nás jeho skvělým využitím. Filmfanatic však sází na první možnost a osobně bude raději, pokud éra komiksovek skončí. Nechci totiž zbytek života chodit do kina na digitální komiksový guláš, kde finální scéna má hodinu a více. Díky za skvělé zážitky, ale pojďme dál.

3/7
Doslova na hraně sebeparodie. Všechno je možné, a proto už na ničem nezáleží. Začátek konce marvelosvkého universa. Alespoň tak, jak ho známe.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Doctor Srange v mnohovesmíru šílenství – horizont události Marvelu

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství / Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Akční / Fantasy / Horor

USA, 2022, 127 min

Režie: Sam Raimi
Předloha: Stan Lee (komiks), Steve Ditko (komiks)
Scénář: Michael Waldron, Jade Halley Bartlett
Kamera: John Mathieson
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Benedict Wong, Xochitl Gomez, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Julian Hilliard, Jett Klyne, Sheila Atim…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku