Filmy mimo mainstream
17.07.2022 | bakeero

FFF: Iron Man

Z pohledu posledních více než 10 filmových let je první Iron Man jednoznačně nejvýznamnějším snímkem. Minimálně s ohledem na trendy v kinech a kasovní úspěchy. Právě kvůli muži v ocelovém obleku vládnou multiplexům komiksové postavy studia Marvel. Nechybělo však mnoho a historie mohla psát úplně jiný příběh.

JAKO BÁJNÝ FÉNIX
Z dnešního pohledu to zní neuvěřitelně, ale komiksové vydavatelství Marvel bylo na konci 20. století v bankrotu. Společnost musela projít restrukturalizací a díky riskantnímu plánu na vlastní filmové studio nakonec došlo k záchraně celého brandu.

SÁZKA NA DVĚ KARTY
Marvel vsadil v roce 2008 vše na dvě karty. První byl právě Iron Man a tou druhou Neuvěřitelný Hulk. Sázka sice vyšla jen napůl, protože kasovním trhákem se stal “jen” Tony Stark, nicméně tržby a ambiciózní plán s rozvojem filmového universa Avengers byly tak lákavé, že Disney neodolal a Marvel v roce 2009 za 4 miliardy amerických dolarů koupil, čímž ho prakticky zachránil.

PROČ PRÁVĚ IRON MAN?
Možná jste si někdy položili otázku, proč se tenkrát Marvel vytasil právě s postavou Iron Mana, která rozhodně nepatřila mezi jeho nejznámější superhrdiny. Jednoduše proto, že byl k mání. Marvel totiž v průběhu let prodával práva na své komiksové postavy nejrůznějším filmovým studiím a excentrický miliardář Tony Stark byl v té době jedním z mála, kdo byl ještě “doma”.

NAPRAVENÝ HŘÍŠNÍK
Dalším odvážným (nebo spíše riskantním) krokem byo obsazení Roberta Downeyho Jr. do hlavní role. Tmavovlasý sympaťák měl totiž pověst nespolehlivého herce, který si prošel problémy s drogami a kvůli tomu ho nechtěl skoro nikdo pojistit, což je pro filmaře problém. Naštěstí pro diváky vše dopadlo jako v pohádce o polepšeném hříšníkovi. Downey Jr. chytil svojí šanci za pačesy a od dob prvního Iron Mana patří k nejlépe vydělávajícím hercům Hollywoodu.

Filmfanatic pochybuje, že tyto řádky čte někdo, kdo Iron Mana neviděl. Jde totiž o základní kámen aktuálně nejúspěšnější filmové franšízy. Doufám, že těmi několika detaily z pozadí jsem vám otevřel nové pohledy, ze kterých si tuhle klasiku vychutnáte zase o něco víc. Protože bez ohledu na to, jestli se vám zamlouvá, kam se Disney s Marvelovským universem vydal, Iron Man je skvělým a především zábavným filmem.

7/7
Jeden z nejdůležitějších filmů nového tisíciletí. Bez nadsázky. Skvěle natočený, obsazený a zábavný.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
FFF: Iron Man

Iron Man

Akční / Dobrodružný / Sci-Fi

USA, 2008, 126 min

Režie: Jon Favreau
Předloha: Stan Lee (komiks), Larry Lieber (komiks), Jack Kirby (komiks), Don Heck (komiks)
Scénář: Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum, Matt Holloway
Kamera: Matthew Libatique
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard, Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow, Leslie Bibb, Shaun Toub, Faran Tahir, Clark Gregg, Bill Smitrovich…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku