Filmy mimo mainstream
17.06.2022 | bakeero

RECENZE: Dvojník – odvaha čelit zrcadlu

Finská kinematografie je ve stínu svých severských sousedů. Pro Filmfanatica přesto není polem neoraným, protože třeba v r. 2017 jsem neminul povedený thriller Uspávač. Když jsem tedy dostal šanci podívat se na nízkorozpočtové sci-fi o klonování lidí, neváhal jsem.

JEDEN MUSÍ Z KOLA VEN
V blíže nespecifikované budoucnosti mají umírající lidé možnost nechat se nahradit vlastním klonem, aby jejich blízcí netrpěli ztrátou milované osoby. Klona vám vyrobí ze vzorků slin za půl hodiny, ale následně s ním musíte trávit maximum času, jenž zbývá. To aby vaše nové já poznalo zvyky a vzorce chování, které určují vaši osobnost. Systém je připraven dokonce i na neobvyklou událost jako je zázračné uzdravení originálu. Ten nemůže existovat současně se svým klonem. Jeden musí z kola ven.

SÁM PROTI SOBĚ
Dvojník není sci-fi podívanou, která staví na okázalých efektech, nýbrž na zajímavé myšlence. Co vlastně určuje, že vy jste vy? Je to vaše fyzická podoba? Barva očí? Jsou to vaše zvyky? Nebo něco neuchopitelného, co možná dokážeme popsat, ale nikoli pojmenovat? Ať už je to cokoli, divák má dostatek času, aby hledal odpovědi, zatímco Sára se musí připravovat na souboj proti svému klonu. O tom, kdo půjde z kola ven, totiž rozhodne souboj na život a na smrt.

SEVERSKÝ CHLAD
Film má příjemně mrazivou atmosféru, protože před kamerou se s chladným kalkulem řeší i ty nejcitlivější věci. To podporují také dialogy, které jakoby šustí papírem, ale ve skutečnosti dokonale pasují do zmiňované atmosféry. Díky tomu dochází i na vtipné situace, což dává Dvojníkovi sympatický komediální nádech. Pokud by se bral až příliš vážně, rozhodně by to nefungovalo tak dobře.

Nemějte přehnaná očekávání, ale pokud dostanete náladu na odlehčené festivalové sci-fi, rozhodně dejte Dvojníkovi šanci. Stopáž je na dnešní poměry velice přívětivá a celý zážitek je tím koncentrován na ideální plochu. Přesto nechybí hloubka, protože po závěrečných titulcích vyvstanou zajímavé otázky.

5/7
Skrze téma klonování pokládá Dvojník zajímavé otázky o tom, co určuje naši osobnost a to, kým jsme. Povedená festivalovka!
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Dvojník – odvaha čelit zrcadlu

Dvojník / Dual

Sci-Fi / Thriller

USA / Finsko, 2022, 95 min

Režie: Riley Stearns
Scénář: Riley Stearns
Kamera: Michael Ragen
Hrají: Karen Gillan, Aaron Paul, Beulah Koale, Andrei Alén, Kristofer Gummerus, Maija Paunio…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku