Filmy mimo mainstream
08.05.2018 | bakeero

RECENZE: Uspávač – finsky thriller

S finským thrillerem se člověk nepotká každý týden, a proto Filmfanatic vyrazil na 25. dny evropského filmu, kde byl jeden takový v nabídce. Uspávač je příběh padesátiletého mechanika Vieja, který si na vedlejšák přivydělává tím, že uspává zvířata levněji, než místní veterinářka. Dělá to humánně (k posledním chvílím pouští zvířatům hudbu) a je tak trochu podivín.

Kamera i celkový look je na vysokém evropském standardu, takže Uspávač vypadá hodně cool a převládají tlumené filtry, což už člověku ke skandinávské filmařině tak nějak sedí. Bizarní příběh obyčejného chlápka, co je trochu ulítlý a dostává se tím často do křížku s běžnou populací, ve mně znovu zažehl stesk, proč sakra tohle nedokážeme natočit u nás?!

Nečekejte od Uspávače nekompromisní vyřizování účtů ve stylu Equalizera. Tenhle příběh by se totiž opravdu mohl stát. A třeba i u nás, protože genetický materiál na to v české kotlině bezesporu máme; lidský odpad vyznávající radikální pravici a zaslepený nacionalismus i vychlastané trosky směřující životem odnikud nikam. Sestava, která se bude producírovat před kamerou vám zkrátka bude povědomá. Pročež bychom se mohli zamyslet nad tím, co že to vlastně jsou ty naše evropské hodnoty, které sdílíme napříč kontinentem a po jejichž ochraně nemalá část populace tak silně volá.

Uspávač je tak nejvíc ze všeho jakousi sociální sondou, ze které nevyjdeme úplně v nejlepším světle. Ale kouká se na to moc pěkně a bizarní příběh, který směřuje k tragickému vyústění, vás jednoduše bude bavit. Filmfanatic si díky němu bude dělat výlety do finské kinematografie mnohem častěji, než doposud. Na chladném severu se totiž evidentně dají najít kousky, které zahřejí srdce filmového fanouška.

5/7
Jak se na zvíře volá, tak se ze života ozývá. Finské zrcadlo nás protáhne špinavým životem outsiderů a až překvapivě dobře odráží i CZ realitu.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Uspávač – finsky thriller

Uspávač / Armomurhaaja / Euthanizer

Thriller

Finsko, 2017, 85 min

Režie: Teemu Nikki
Scénář: Teemu Nikki
Kamera: Sari Aaltonen
Hudba: Timo Kaukolampi, Tuomo Puranen
Hrají: Matti Onnismaa, Alina Tomnikov, Santtu Karvonen, Jari Virman, Heikki Nousiainen, Ilari Johansson, Pihla Penttinen, Hannamaija Nikander, Jouko Puolanto…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku