Filmy mimo mainstream
31.03.2021 | bakeero

RECENZE: Come True – sním či bdím?

Jsou filmy, které si vybíráte podle toho, jakou máte náladu. Ale jsou i filmy, které si vás svou atmosférou omotají kolem prstu a náladu určí sami. A to i přesto, že jsou poměrně minimalistické. Třeba z důvodu omezeného rozpočtu. O to těžší váhu však musí mít právě jejich atmosféra. Aby dokázala zatlačit do pohovky a přinutila vás nespustit z filmu oči.

Heavy Retro
Osmdesátky jsou poslední roky ve filmové módě. Snad to začalo u Stranger Things, snad ještě dřív, ale Filmfanatic přiznává, že si v atmosféře syntetizátorů vrní blahem. Kanadský horor Come True se dlouho tváří tak zastřeně, že by se klidně mohl odehrávat právě v osmdesátých letech. Z omylu nás vyvedou až moderní smartphony, ale ani těm se nepodaří přehlušit analogový odér.

Bojíte se tmy?
Osmnáctiletá Sarah se z blíže nevyjasněných důvodů vyhýbá kontaktu se svou matkou. Uteče z domova, přespává na hřišti nebo u svých kamarádek a pronásledují ji noční můry. Jakmile usne, začne ji děsit vize plná skličujících výjevů, které by nejlépe zapadly do městečka Silent Hill. Možná i proto se Sarah rozhodne přihlásit do experimentální studie spánku.

Záhadný experiment
Pod lékařským dohledem se však noční děsy nelepší. Spíše naopak. Zoufalá Sarah chce s experimentem skončit, ale pro doktory je až příliš zajímavým subjektem ke zkoumání. Jenže co je předmětem jejich výzkumu?

Come True nepotěší fanoušky prvoplánových hororů a explotační podívané. Tady si přijdou na své milovníci atmosféry podněcující fantazii, jež pak probouzí děsy. Ty dojdou ve filmu částečného zhmotnění a zrnité obrazovky zachycující temnou postavu ve stínu jsou pro mě rozhodně jedním z nezapomenutelných okamžiků.

Překvapení na závěr
Poslední část filmu se pak ubírá trochu jiným směrem, než by většina diváků očekávala, ale to rozhodně není na škodu. Dokonale totiž souzní s celkovým vyzněním snímku. Dovedu si představit, že závěrečný twist už diváky definitivně rozdělí. Filmfanatica však přesvědčil o tom, že Come True je jedním z nejlepších nezávislých hororů poslední doby. Miluji tyhle atmosférické věci!

4/7
Problémy s nočními můrami? Ponořte se do děsivých představ, které částečně oživí zrnité obrazovky tajemného lékařského experimentu.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Come True – sním či bdím?

Come True

Sci-Fi / Horor

Kanada, 2020, 105 min

Režie: Anthony Scott Burns
Scénář: Anthony Scott Burns
Kamera: Anthony Scott Burns
Hudba: Anthony Scott Burns, Pilotpriest
Hrají: Landon Liboiron, Julia Sarah Stone, Skylar Radzion, Tiffany Helm, Tedra Rogers, Chantal Perron, Michelle Rios, Marla Renae, Carlee Ryski, Caroline Buzanko, Elena Porter, Kaya Coleman, Orin McCusker, Pamela Parker, John Warkentin, Christopher Heatherington, Austin Baker, Ecko Goffic, Martin Kvapil…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku