Filmy mimo mainstream
05.05.2020 | bakeero

RECENZE: Stopy spravedlnosti – povedené dostaveníčko dvou pardálů

Jackieho Chana si nejspíše spojíte především s komediálním žánrem. Pierce Brosnana zase s rolí agenta jejího veličenstva Jamese Bonda. Co tedy čekat od filmu, kde se před kamerou sejdou právě tihle dva, a kterému na place šéfuje režisér Martin Cambell, jenž má na svědomí právě jedny z nejpovedenějších (i když značně rozdílných) bondovek Zlaté oko a Casino Royale? Může vás to překvapit, stejně jako Filmfanatica, ale ve výsledku je z toho hodně příjemná oldschoolová podívaná.

O co jde? Dcera čínského přistěhovalce (Jackie Chan) v Londýně zahyne během bombového útoku IRA. Její zdrcený otec prahne po tom, aby příslušné orgány konaly a během své snahy získat jména atentátníků se dostane i do kanceláře Pierce Brosnana. Ten hraje vládního zmocněnce pro Severní Irsko, jenže ani on nedokáže dát truchlícímu Chanovi jména vrahů. Řešení je tedy nasnadě. Vzít spravedlnost do vlastních rukou.

Temná minulost postav
Zkušený divák tuší správně, když v Chanově minulosti větří něco, co by mu s potrestáním atentátníků mohlo pomoci. Nicméně na filmu je sympatické, že nejde prvoplánovou zkratkou ke krvavé mstě, ale celkem trpělivě zkouší nejprve všechny legální cesty. Teprve až když je zřejmé, že tímhle způsobem se spravedlnosti nedočkáme, vydáváme se na stezku Eqalizéra.

Oldschoolový přístup, který sází především na postavy a jejich motivace mi byl sympatický a rád jsem se po čase podíval na snímek, který je v jednání postav celkem uvěřitelný. Na akci si musíme chvilku počkat, ale i ta následně stojí za to. Znovu je to surová a zemitá podívaná, která potěší především milovníky “hrdinů z lidu” a nic moc neřekne vyznavačům digitálních mlátiček.

Zkrvavená politika
Sympaticky vystavěná je i kriminální linka, která dokáže překvapit a přispívá svým dílem k celkovému dojmu z filmu. Ten podporují také oba herečtí bardi, kterým jejich role skvěle sedí. Chan dokazuje, že i ve svém věku do toho umí pořádně kopnout a Brosnanovi jeho politika se špinavou minulostí věříte na první dobrou.

Jestliže tedy toužíte po oldschoolové kriminální akci, která má zajímavou zápletku a uvěřitelné postavy, Filmfanatic vám Stopy spravedlnosti doporučuje takřka všemi deseti.

5/7
Sympatická oldschool akce se zajímavou zápletkou a dvěma hereckými veterány, kterým jejich role skvěle sedí.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Stopy spravedlnosti – povedené dostaveníčko dvou pardálů

Stopy spravedlnosti / The Foreigner

Akční / Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller

Velká Británie / Čína / USA, 2017, 113 min

Režie: Martin Campbell
Předloha: Stephen Leather (kniha)
Scénář: David Marconi
Kamera: David Tattersall, Kenny Lam
Hudba: Cliff Martinez
Hrají: Jackie Chan, Pierce Brosnan, Rory Fleck-Byrne, Ray Fearon, Charlie Murphy, Orla Brady, Michael McElhatton, Lia Williams, Dermot Crowley, Stephen Hogan, Mark Tandy, Branwell Donaghey, Sean Campion, David Pearse, Tamia Liu, Katie Leung, Aaron Monaghan, Scott Sparrow, Pippa Bennett-Warner, Stuart Graham, Aden Gillett, Shaun Lucas…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku