Filmy mimo mainstream
19.12.2014 | bakeero

RECENZE: Equalizer – když nevíte coby, tak ho zabte v OBI

Denzel Washington je borec. Vypadá to, že ten chlap prostě nestárne. V jeho nejnovějším filmu ho sice ruští mafiáni oslovují dědoušku, ale dlouho jim to nevydrží.

Pod režijní taktovkou Antoinea Fuquy (Training Day nebo nedávný Pád Bílého domu) hraje Washington bývalého člena elitní vojenské jednotky Roberta McCalla, který si tou dobou vydělává na živobití (a na knížky) v americké obdobě evropského OBI. Trpí nespavostí a tak si po nocích chodí číst do místního bistra, kde pravidelně debatuje s mladou ruskou prostitutkou Alinou (Hitgirl z Kick-Ass). Nabádá jí, aby změnila svůj život a je tedy jasné, že když na ní vztáhne ruku její pasák Slavi, McCall to tak nenechá.

Za půl hodiny je po Slavim i celé gangsterské buňce a mohli bysme odpískat happyend. Jenže touhle čistkou dostala ruská mafie v regionu těžký direkt, takže na místo je z matičky Rusi delegován übercool čistič Nikolai, aby zjednal pořádek. Nejdřív ale musí zjistit, kdo za atakem vůbec stojí.

Denzel Washington je ve své roli elitního exmilitary naprosto suverénní a nadřazený komukoli, kdo se zrovna objeví na scéně. Marton Csokas mu ale v roli psychopatického uhlazeného čističe Nikolaie zdatně sekunduje. Tyhle dvě figury si zkrátka film ukradly pro sebe.

Akční scény baví zpomalovačkami, Denzelovým plánováním i následným provedením na čas. Někdy je sice těch slowmotion možná až moc, ale celá Fuquova režie je zkrátka hrozně nařachaná. S těmito novodobými trademarky a moderním vizuálem pak kontrastuje pomalé tempo celého filmu. McCall se nejdříve snaží násilí vyhnout. Teprve když už není jiného východiska, neváhá prolévat krev. Zkrátka takový mix sedmdesátkových thrillerů a akčních béček Stevena Seagala z devadesátek.

Washingtonův hrdina totiž místy působí jako superman. To když v malých dějových odbočkách napravuje jedno bezpráví za druhým; odskočí si umravnit zkorumpované poldy, zastaví místního gangstera i drobného zlodějíčka, který kradl u něj v obchodě. A k tomu všemu se mu náramně hodí, že dělá právě v OBI. Kladivo si totiž nemusí kupovat, ale stačí si ho vypůjčit. Zkrátka takový příjemný zaměstnanecký benefit.

Ve výsledku je Equalizer jeden z nejčistších a nejpřímočařejších zástupců thrillerového žánru posledních let. Kdo má tedy rád chlapské filmy o drsných a sebejistých zabijácích na odpočinku, kteří musí spravedlnost ještě jednou vzít do vlastních rukou, ten se bude královsky bavit.

6/7
Přímočarý i hravý thriller. Denzel Washington je vedle Liama Neesona největším současným drsňáckých (skoro)dědkem.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Equalizer – když nevíte coby, tak ho zabte v OBI

Equalizer / The Equalizer

Thriller / Akční / Krimi
USA, 2014, 132 min

Režie: Antoine Fuqua
Scénář: Richard Wenk
Kamera: Mauro Fiore
Hudba: Harry Gregson-Williams
Hrají: Denzel Washington, Chloë Grace Moretz, Marton Csokas, Bill Pullman, Melissa Leo, Johnny Messner, Haley Bennett, Vladimír Kulich, Robert Wahlberg, David Harbour, Alex Veadov, Allen Maldonado, Owen Burke, Dan Bilzerian

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku