Filmy mimo mainstream
14.05.2018 | bakeero

RECENZE: Small Town Crime – poctivé oldschoolové krimi

Jednou za čas se prakticky odnikud vynoří mimořádně opojný snímek, který nemá kdovíjaký rozpočet, ale dokáže diváky upoutat svojí vtahující atmosférou. Ta bývá většinou dost odlišná od většiny produkce, kterou známe. V roce 2016 to byl parádní neowestern Za každou cenu, který to dotáhl dokonce až na Oscarové nominace a před časem Filmfanatic odhalil další podobný klenot.

Small Town Crime vypráví příběh bývalého policisty Mikea Kendella, který má problémy s alkoholem a vlastně s celým svým životem. Od doby, co ho vyhodili od sboru nemůže zavadit o kloudnou práci a svým blízkým je spíš na obtíž. Když ale u silnice najde neznámou dívku na pokraji smrti, vycítí, že právě tohle by mohla být ta osudová šance, která mu pomůže zpátky do uniformy. Na vlastní pěst se tedy pustí do pátrání po pachateli a to roztáčí kolotoč zajímavých událostí.

 

V hlavní roli exceluje John Hawkes, který mi v roli nemotorného ztroskotance dokonale sedl a okamžitě jsem si prolistoval jeho filmografii, kde jsem našel i další zajímavé filmy, takže je možné, že v některé z příštích recenzí se s tímhle týpkem znovu setkáte. On si totiž fakticky celý snímek Small Town Crime ukradl pro sebe a je to tedy právě on, na kom stojí úspěch tohohle snímku.

Jde o malý zločin na malém městě, ale i v malých kulisách se dá rozehrát velké představení. Atmosféra je příjemně noirová a to i když se film odehrává v prosluněné krajině. Jde zkrátka o prvotřídní oldschoolovou kriminálku, ve které nečekejte překombinovanou zápletku a kdovíjak vysoké hráče v pozadí (vzpomněl jsem si i na další brilantní kousek Cold in July). Těšte se prostě “jen” na poctivou detektivní práci a na závěr také poctivou přestřelku, kde o konečném resultu rozhodnou pistole.

6/7
Malé oldschoolové krimi, které uchvátí svou atmosférou a poctivým přístupem.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Small Town Crime – poctivé oldschoolové krimi

Small Town Crime

Thriller

USA, 2017, 91 min

Režie: Eshom Nelms, Ian Nelms
Scénář: Eshom Nelms, Ian Nelms
Kamera: Johnny Derango
Hrají: John Hawkes, Octavia Spencer, Robert Forster, Anthony Anderson, Clifton Collins Jr., Michael Vartan, Daniel Sunjata, James Lafferty, Jeremy Ratchford, Don Harvey, Demetrius Daniels, Mason D. Davis, Dale Dickey, K. Danor Gerald, Adam Johnson, Bart Johnson, Robyn Lively, Caity Lotz, Charan Prabhakar, Stefanie Scott, Devin Hansen…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku