Filmy mimo mainstream
22.12.2016 | bakeero

RECENZE: Hell or High Water – parádní neo-western

Mám rád tenhle typ malých filmů. Pomalé tempo, jednoduchý děj a uvěřitelný příběh, který dokážete pochopit, i když s hlavními hrdiny nemusíte zrovna souhlasit nebo přímo sympatizovat. Ale prostě rozumíte jejich motivacím. Bratři Toby a Tanner shánějí peníze na záchranu rodinné farmy v Novém Mexicu a rozhodli se, že kvůli tomu vyloupí banku. Respektive hned několik poboček jedné lokální banky. Jenže na stopu se jim dostane texaský šerif Jeff Bridges, který je nechce nechat zmizet z hledáčku spravedlnosti.

Hell of High Water si pohrává se situací kolem finanční krize. Ukazuje nám další příběh obyčejných lidí, kterým hrozí, že přijdou o střechu nad hlavou. Vyobrazení rozlehlých prérií Texasu a Nového Mexica dokonale pasuje k navození pocitu, že tady prostě práce není a obživa se shání těžko. Dvěma bratrům jejich bezvýchodnou situaci uvěříte bez mrknutí oka.

Příjemně civilní je inscenace přepadení několika bank; tohle nejsou dva Natural Born Killers, ale obyčejní chlápci, co sáhli k poslednímu možnému řešení. Dopouští se chyb a vy jim budete držet palce, aby se jim některá z nich nestala osudnou. Jeden z bratrů už za sebou sice má kriminální minulost, ale to neznamená, že by rodinné pouto vnímal nějak méně intenzivně. Oba bratři by za sebe položili život. S čímž nemá problém Jeff Bridges, který jim je v patách.

Svojí roli si opravdu užívá a je v ní dokonale oldschoolový, politicky nekorektní a až nesnesitelně rejpavý. Takový ten typ “já jdu za pár dní do důchodu, všechno vím nejlépe, měli byste mě poslouchat”. Po stopě bratrů se plazí se zarputilostí starého psa, a i když vypadá, že je doslova nad hrobem, připomene nám, že svoje ostruhy si musel vystřílet.

Hell or High Water je příjemně pomalý neo-western, který oceníte, pokud se vám líbilo ušpinit si boty v Bahnu z Mississippi nebo zažít chlad uprostřed července v Cold in July. Jak jsem zjistil, Filmfanaticovi tenhle typ filmů sedí.

6/7
Špinavá podívaná, které uvěříte. Neo-western v jedné ze svých nejlepších forem.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Hell or High Water – parádní neo-western

Hell or High Water

Western / Krimi / Drama
USA, 2016, 102 min

Režie: David Mackenzie
Scénář: Taylor Sheridan
Kamera: Giles Nuttgens
Hudba: Nick Cave, Warren Ellis
Hrají: Jeff Bridges, Ben Foster, Chris Pine, Dale Dickey, Buck Taylor, Gil Birmingham, Katy Mixon, Amber Midthunder, Kevin Rankin, Marin Ireland, Kevin Wiggins, Dylan Kenin, Lyle DeRose, Lora Martinez-Cunningham, Martin Palmer, Melanie Papalia, Terry Dale Parks, J. Nathan Simmons, Margaret Bowman, Gregory Cruz, William Sterchi, Taylor Sheridan…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku