Filmy mimo mainstream
01.01.2023 | bakeero

DOKUMENT: Redeem Team: Návrat Dream Teamu

Basketbal je americký sport a Američané v něm neberou nic jiného, než vítězství. Ostatně, právě to je součástí jejich národní identity. Být nejlepší. Proto jen těžko zkousávali neúspěch svého týmu snů na olympijských hrách v Řecku v roce 2004.

VÍTĚZSTVÍ, NEBO NIC
Výběr složený z profesionálních hráčů věhlasné NBA to tehdy nedotáhl ani do finále a nakonec bral pouze bronzové medaile. Hráči byli doma terčem posměchu, jenže co je víc amerického, než napsat tomuto nezdaru pokračování v podobě vítězného comebacku? A přesně to byl americký plán pro olympijské hry v Pekingu v roce 2008.

Američané krom basketbalu mistrně ovládají také vyprávění silných sportovních příběhů. Filmfanatic už před časem vychvaloval Jordanovo Poslední představení a také tentokrát bude na příběh z pod dvou košů pět výlučně slova chvály a uznání.

NETRADIČNÍ KOUČ
Zápletku jsem představil už v úvodu, takže se přesuňme k tomu, co dělá z Redeem Teamu tak výjimečný sportovní dokument. Je to především dokonalý vhled do chemie uvnitř týmu plného hvězd. Uřídit ega největších basketbalových hvězd své doby a leckdy i historie? Nasměrovat jejich soutěživost tím správným směrem a vytvořit identitu národního týmu, jakou Američané dosud nepoznali? Většina z nás by pro takový úkol vybrala hvězdného kouče z NBA. Jenže tuhle roli dostal na starosti kouč z univerzitní soutěže s armádní minulostí.

Pokud vás zajímá sportovní psychologie a motivace, rozhodně budete chrochtat blahem. Tvůrci šli hluboko pod povrch a prozradili nemalé množství zajímavých detailů, které dovedli Američany zpátky na basketbalový vrchol. Takže i když víte, jak to celé dopadne, dokument vás chytí za koule a nepustí až do závěrečných titulků.

POCTA LEGENDĚ
Příjemným leitmotivem je linka s Kobe Bryantem, jehož role v týmu byla v mnoha ohledech (i chvílích) klíčová. Nedovedu si představit lepší poctu zesnulému šampionovi. Bravo.

Nemusíte mít rádi basketbal. Stačí, když máte rádi týmové sporty nebo prostě životní výzvy a Redeem Team vám zaručeně nabídne špičkovou podívanou. Filmfanaticova zvědavost a touha po nové inspiraci byla ukojena do sytosti.

6/7
Týmový sport je o chemii, nikoli o egu. A když je rozhodujícím tmelícím prvkem podceňovaný kouč, je z toho basketbalová pohádka.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
DOKUMENT: Redeem Team: Návrat Dream Teamu

Redeem Team: Návrat Dream Teamu / The Redeem Team

Dokumentární / Sportovní / Historický

USA, 2022, 98 min

Režie: Jon Weinbach
Hrají: LeBron James, Chris Paul, Kobe Bryant (a.z.), Michael Jordan (a.z.), Dennis Rodman (a.z.), Spike Lee (a.z.), Allen Iverson (a.z.) …

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku