Filmy mimo mainstream
08.02.2022 | bakeero

SERIÁL: Archive 81 (1. série)

Určitě to znáte z vlastních zkušeností. Najít na Netflixu opravdu kvalitní film z jejich původní produkce, to chce hodně šťastnou ruku. Pro Filmfanatica je proto záhadou, proč to u seriálů funguje přesně obráceně. Tam málokdy sáhnete vedle. Archive 81 je další zářivou kometou, která potvrzuje výsostné postavení Netflixu na seriálovém nebi. Nečekaně se přiřítí z hlubin vesmíru, zazáří a zase zmizí. Byla by však škoda nechat si ujít omámení tímhle zvláštním mixem žánrů.

KŠEFT ZA VŠECHNY PRACHY
Archivář Dan dostane nabídku na restaurování a digitalizaci poškozených videokazet. V devadesátých letech je natočila studentka Melody, která v New Yorku pracovala na svém absolventském filmu ohledně komunity ve starém bytovém domě Visser. Jenže došlo k obrovské tragédii. Budovu pohltil požár a jednou ze 13 obětí byla také Melody. Jaké tajemství videokazety odhalí? Potvrdí se zvěsti, že v domě operovala tajemná sekta? A kdo si vlastně Dana na tuhle královsky placenou práci najal?

ZASE TO RETRO!
Retrofanatismus nadále válcuje obrazovky našich televizí a také Archive 81 sází na atmosféru dekád (ne tak) dávno minulých. Jak už je patrné z úvodního odstavce, tentokrát povede retrospektivní linka 90. léty. A znovu hodně pomůže hutné atmosféře, která vás bezesporu pohltí. Tvůrci si totiž originálně hrají s vyprávěním pomocí starých videozáběrů, skoků v čase i osobou vypravěče. Dějové linky se zvolna proplétají a místy ztrácíte pojem o tom, kterou realitu ještě můžete s Danem ovlivnit, a kterou musíte pouze sledovat skrze videozáznam.

ZÁSTUPY PODEZŘELÝCH
Čarodějnictví nepatří k mým oblíbeným filmovým / seriálovým tématům a stejně tak okultismus. Archive 81 však tyto ingredience dochucuje prvky sci-fi, čímž dosahuje pozoruhodné chuti, které jsem nemohl odolat. Atmosféra místy připomíná Rosemary má děťátko, jindy zase podmanivou Nezměrnost noci. Ujížděl jsem si na každé další vlně a divil se, jak nenápadně, ale o to pevněji, mě tvůrci přikovali do gauče před televizí.

Nepochybujte, že Netflixu se povedl další hit. Nepyšní se zářivou hereckou sestavou nebo drahými exteriéry. Nabízí však velmi netradiční chuť namíchanou z prvků okultismu, čarodějnictví a sci-fi. Filmfanaticovi ulpěla na jazyku a určitě si jí rád připomene ve druhé sérii…

5/7
Vzácný mix žánrů, jehož chuť si Filmfanatic zamiloval a nechal se jí okouzlit.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
SERIÁL: Archive 81 (1. série)

Archive 81 (seriál)

Drama / Horor / Sci-Fi

USA, 2022, 7 h 10 min (Minutáž: 45–59 min)

Tvůrci: Rebecca Sonnenshine
Režie: Rebecca Thomas, Justin Benson, Aaron Moorhead, Haifaa Al-Mansour
Scénář: Rebecca Sonnenshine, Paul Harris Boardman, (více)
Kamera: Bobby Bukowski, Nathaniel Goodman, Julie Kirkwood
Hudba: Ben Salisbury, Geoff Barrow
Hrají: Mamoudou Athie, Dina Shihabi, Evan Jonigkeit, Julia Chan, Ariana Neal, Martin Donovan, Daniel Johnson, Matt McGorry, Kate Eastman, Eden Marryshow…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku