Filmy mimo mainstream
27.06.2019 | bakeero

SERIÁL: Roky a roky – britské sci-fi a česká realita

Seriáloví fanoušci se v současnosti rozplývají nad Černobylem, který si však Filmfanatic nechává na pozdější dobu, až opadne ten největší hype a recenzi tak přinese trochu s odstupem. Místo toho vám dnes přináším neméně vydařenou pecku z produkce britské BBC Roky a roky.

Seriál mapuje osudy jedné manchesterské rodiny od roku 2019 až za horizont roku 2030. Jsme tedy svědky finišujícího brexitu, americko-čínského (nejen obchodního) konfliktu, tříštění Evropské unie i nástupu populistů k moci v samotném Spojeném království. Do toho všeho se promítá také další technologický rozvoj, deepfakes a svět se zkrátka stává ještě méně přehledným a více rychlejším, než je tomu dosud.

Pro někoho je tenhle fakt noční můrou, protože by vše rád viděl v jednoduchých černobílých obrysech, jenže tyhle časy jsou nenávratně pryč. Roky a roky pak naději na jednodušší a pomalejší zítřky ještě více udusávají. A i když na to jdou poněkud jednostranně, jelikož zdůrazňují především ty negativní stránky technologického i všeobecného vývoje společnosti, scénáristy a dramaturgy lze jednoduše pochopit, protože jim šlo o to, aby vykreslily nejbližší roky se vztyčeným varovným prstem na nás všechny.

V tomhle ohledu si tuzemský divák může přijít, jako by britské sci-fi už několik let prožíval v realitě české kotliny. Nástup nekompetentních populistů bez programu už totiž u nás v živém přenosu sledujeme několik let, čímž se nám konečně podařilo předběhnout západ. Avšak na britském příkladu vidíme, že ten se nejspíš nenechá “zahanbit” a brzy se vydá v neslavných šlépějích bývalého východního bloku. Nejsou to však jen geopolitické otázky, které Roky a roky řeší. Dotkneme se také mezigeneračního porozumění, k čemuž přispívá vhodně namixovaná skladba rodiny Lyonsových.

Samotný závěr seriálu řádně šlápne na plyn a rozuzlení může být pro někoho až příliš přitažené za vlasy, nicméně jako celek funguje tahle karikovaná vize nejbližších let Velké Británie (a potažmo celé Evropy) na jedničku. Nastoluje zajímavé otázky a připomíná, že zodpovědnost nese každý jedinec, byť by se tomu leckdo nejraději alibisticky vyhnul. Filmfanatic Roky a roky doporučuje a pokud patříte mezi ty, kdo se o společenský vývoj a politiku zajímá trochu podrobněji, zvyšte si moje hodnocení na plný počet. Tak snad si za 10 let budeme moci napsat, že tahle britská série se hodně mýlila. Je to na nás všech.

6/7
Skvěle vystavěná vize nehezké budoucnosti příštích deseti let. BBC uhodila hřebíček na hlavičku!
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
SERIÁL: Roky a roky – britské sci-fi a česká realita

Roky a roky / Years and Years (TV seriál)

Drama

Velká Británie, 2019, 5 h 50 min (Minutáž: 56–59 min)

Tvůrci: Russell T. Davies
Režie: Lisa Mulcahy, Simon Cellan Jones
Scénář: Russell T. Davies
Kamera: Tony Slater Ling
Hudba: Murray Gold
Hrají: Russell Tovey, Jade Alleyne, Maxim Baldry, Sharon Duncan-Brewster, Jessica Hynes, Rory Kinnear, Ruth Madeley, T’Nia Miller, Anne Reid, Emma Thompson, Lydia West, Zita Sattar, Alexander Armstrong, Tamar Baruch, Kieran O’Brien, Dino Fetscher, Paul Merton, Tina Louise Owens, Heather Dutton, Roger Ringrose, Ian Hislop, Eamonn Riley…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku