Filmy mimo mainstream
24.06.2015 | bakeero

SERIÁL: True Detective (2. série, 1.díl)

Tak jsme se konečně dočkali. Po zhruba ročním čekání měla v neděli premiéru druhá řada True Detective aka Temného případu. Jak se tvůrci popasovali s laťkou, kterou si v prvním dějství nasadili setsakramentsky vysoko?

Jak už bylo několikrát zmíněno, rozkrývat budeme úplně nový případ v úplně novém prostředí. Druhá série se tak z lousianských močálů přenesla do L.A. a přilehlého okolí měst Vinci a Ventura.

Ústřední dvojici detektivů tu nahrazuje hned čtveřice postav, které si mezi sebe rozdělí nejvíce pozornosti. Collin Farrell hraje detektiva Raye Velcora, Rachel McAdams detektiva Ami Bezzerides, Taylor Kitsch strážníka Paula Woodrugha a konečně Vince Vaughn byznysmana s pochybnou minulostí i kontakty Franka Semyona.

V prvním díle druhé série se se všemi těmito charaktery zevrubně seznámíme a nastíníme si rysy jejich osobností. Ty naprosto odpovídají ústřednímu sloganu, že “Žijeme v takovém světě, jaký si zasloužíme”. Každá z výše zmíněných postav si s sebou totiž nese nějaký ten stín minulosti a my tušíme, že dřív nebo později je zkrátka musí dostihnout. Ale ne všechny karty jsou odkryty.

Už na základě tohohle popisu vám může být jasné, že ve druhé sérii se nejspíš daleko víc bude sázet na vykreslení jednotlivých charakterů. Na místo činu se totiž podíváme až chvíli před závěrečnými titulky. Ale to vůbec neznamená, že se musíte bát nějakého pomalého rozjezdu.

Každá z postav se stačí alespoň maličko projevit a leckdy to opravdu stojí za to. Sympatické řešení školní šikany pomocí boxera je asi nejlibovějším signálem, že tady se na nějakou politickou korektnost ohledy brát nebudou.

Opět libová je i hudba. Ta dokonale podkresluje pomalé záběry na spletitou síť dálnic, jenž jsou jasným odkazem na propletené vztahy postav a všechno dohromady znovu působí nepříjemně vlezlým pocitem hnusu. Místy jsou v první epizodě patrné dokonce i náznaky surrealistického vesmíru Davida Lynche ala Městečko Twin Peaks a Filmfanatic je tedy rozhodně zvědavý, kam se Temný případ bude vyvíjet dál.

5/7
Po prvním díle nové série je cítit, že vyjít by to mohlo i tentokrát. A to i když tvůrci vsadili na jinou kartu. Což je jedině dobře.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
SERIÁL: True Detective (2. série, 1.díl)

Temný případ / True Detective
2. série (TV seriál)

Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2015, 8×58 min

Režie: Cary Fukunaga, Justin Lin, Janus Metz Pedersen…
Scénář: Nic Pizzolatto
Kamera: Adam Arkapaw, Nigel Bluck
Hudba: T-Bone Burnett
Hrají: Colin Farrell, Vince Vaughn, Alexandra Daddario, Kelly Reilly, Kevin Dunn, Jaren Mitchell, Brighton Sharbino, Alyshia Ochse, Lili Simmons, Lucky Johnson, Joshua Leonard, Johnny McPhail, Amy Brassette, Laura Cayouette…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku