Filmy mimo mainstream
28.04.2015 | bakeero

SERIÁL: Manhattan – atomová rodina

Televize se posledních pár let sympaticky předhánějí v tom, která z nich nám nabídne kvalitnější seriálovou podívanou. Tenhle závod pak může mít logicky pouze jednoho zaručeného vítěze; diváka. Jenže v současnosti už jsme možná dospěli do stavu, kdy byste mohli nejeden seriálový skvost minout. Protože už je zkrátka té kvality příliš a není v lidských silách zachytit všechny projekty, které by vám mohly sednout.

Naštěstí je tu Filmfanatic a ten občas zabrousí právě do seriálových vod, aby pro vás vylovil zajímavý kousek, který byste nejspíš neměli minout.

Projekt Manhattan byl ve své době největším, nejdražším a nejtajnějším vojenským projektem na světě. Vynález atomové bomby zkrátka nemůžete dělat po nocích ve sklepě a na koleni. V poušti Nového Mexica proto americká armáda postavila městečko uprostřed země nikoho a naverbovala do něj ty nejlepší vědecké kapacity z celé země – včetně jejich rodin.

Úkol měli jasný. Přijít na způsob, jak vyrobit bombu všech bomb, která by zabránila všem dalším válkám. A to hodně rychle, protože v Říši také nezahálejí a podle některých zpráv mají Němci se svým vlastním atomovým programem náskok několika měsíců.

V průběhu 13 epizod tak sledujeme 2 týmy vědců, z nichž každý pracuje na odlišném principu, jak přivést atomovou bombu z rýsovacích prken k životu. Mezi týmy panuje rivalita a sdílení informací je přísně zakázáno. Nepřátelští špióni jsou totiž všude a když už dal americký prezident Bílý dům do zástavy, byl by asi hodně nerad, kdyby z vynaložených prostředků profitoval také Stalin, nebo rovnou Hitler.

Mahnattan je seriálem, který především dokonale vystihuje dobu – nebo alespoň představy o tom, jak to tenkrát mohlo probíhat. Dobové reálie jsou na každém kroku uzavřeného pouštního městečka a díky tomuhle unikátnímu mikrosvětu si možná poprvé uvědomíte, že sestrojit atomovku nebyl zas takový špás, jak jste si mysleli.

Bohužel seriál se nevyhne některým zbytečným dějovým linkám, které odvádějí pozornost od hlavního projektu. Klidně by se dal zkrátit třeba na osm epizod, které by byly napěchované napětím a věnovaly by se pouze tomu nejdůležitějšímu. Jenže pak byste asi těžko pochopili, jaké to tenkrát bylo, když se v poušti Nového Mexica rodil Tlouštík.

Takže jaký ortel nad seriálem vynese Filmfanatic? Pro fanoušky historie jde o ojedinělý projekt, který by neměli minout. Ostatním nejspíš nabídne jen nesrozumitelný obraz podivínova někde vprostřed americké pouště. Sami si tedy odpovězte na otázku, jestli vás zajímá, v jakých podmínkách se rodila první atomová bomba historie.

5/7
Dokonalé zobrazení doby, místa i souvislostí. Největší, nejtajnější a nejdražší vojenský projekt všech dob odhaluje svá tajemství.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
SERIÁL: Manhattan – atomová rodina

Manhattan (TV seriál)

Drama
USA, 2014, 13×55 min

Režie: Paris Barclay, Bill D’Elia, Christopher Misiano, Tho… (více)
Scénář: Noelle Valdivia
Hrají: Rachel Brosnahan, Michael Chernus, Christopher Denham, John Benjamin Hickey, Ashley Zukerman, Katja Herbers, Travis Hammer, Alexia Fast, Mark Moses, Eddie Shin, Josh Cooke, Daniel London, Matthew Page, Kyle T. Cowan, Adam Godley, Harry Lloyd, Lauren Myers, Kristen Rakes, Richard Schiff, Daniel Stern, Olivia Williams…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku