Filmy mimo mainstream
04.03.2014 | bakeero

Seriál: Městečko Twin Peaks – sovy nejsou tím, čím se zdají být

V městečku Twin Peaks, které se nachází na severu USA nedaleko kanadských hranic, je nalezeno tělo místní královny krásy Laury Palmerové. S vyšetřováním její vraždy přijíždí do zdánlivě poklidného maloměsta vypomoci agent FBI Dale Cooper. A s postupem času začne rozkrývat nejen spletité vztahy místní komunity nebo provázanost této vraždy s jedním starším případem, ale následně také něco daleko mystičtějšího.

Dávno před Bratrstvem neohrožených, Dextrem nebo Hrou o trůny dal David Lynch televizi seriál, který se svou kvalitou mohl měřit s filmovou tvorbou. Městečko Twin Peaks je skutečným kultem a možná vůbec prvním seriálem vůbec, který ukázal, že i na televizní obrazovce se dají rozehrát hluboká dramata a promyšlené zápletky. To vše navíc v hávu dokonale odvedeného řemesla, takže formát televizního seriálu byl na svou dobu skutečně dokonale vytěžen.

Atmosféra je surrealistická, těžko popsatelná a uchopitelná; jednu chvíli se smějete, abyste se za pár okamžiků třásli strachy. K tomu všemu podstatnou měrou přispívá famózní hudba od Lynchova dvorního skladatele Angela Badalamentiho. Tihle dva k sobě zrkátka patří stejně, jako legendární duo Sergio Leone – Ennio Morricone. Herci hrají jakoby přímo do hudby a všechno pak dokonale ladí v absurdních dialozích nebo i jen v pantonimických chvílích ticha.

V první sérii je dějová linka vyloženě detektivní. Pátrá se po vrahovi Laury Palmerové, přičemž se ale nepraktikují až tak obvyklé postupy – zapomeňte na všechny CSI, tohle je přelom osmdesátek a devadesátek. Dale Cooper totiž není učebnicovým příkladem agenta FBI v černém obleku s černou kravatou a bílou košilí – i když tento stejnokroj úřadu také nosí. Je to požitkář a přívětivý člověk, který hodně dá na intuici i vnitřní hlasy nebo dokonce sny. Jeho postavu si zkrátka musíte zamilovat, protože spojení “dobrý člověk” tady dostává úplně nové rozměry.

Ve druhé sérii pak do popředí vystoupí právě tyto mystické vlivy, které začnou hýbat dějem a našim hrdinům se pod jejich vlivem začne rozpadat kontrola nad věcmi příštími. Postupně se dostáváme hlouběji do králičí nory pod douglasovými jedlemi a ta nás nakonec zavede až do černého vigvamu. Finále seriálu už je naprostá psychojízda, jejíž interpretaci si může každý vyložit po svém. Na konci celé ságy si pak chtě nechtě budete muset připustit, že duch městečka Twin Peaks ve vás zakořenil a už se ho NIKDY nezbavíte. Tenhle kult vás prostě zasáhne a televizní seriály už NIKDY nebudou tím, čím se zdály být.

7/7
Kult kultů. Surrealistická detektivní jízda. Mystická alternativa soup opery. Zkrátka jeden z nejlepších seriálů všech dob.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
Seriál: Městečko Twin Peaks – sovy nejsou tím, čím se zdají být

Městečko Twin Peaks / Twin Peaks (TV seriál)

Drama / Mysteriózní
USA, 1990, 30×47 min

Režie: Tim Hunter, Graeme Clifford, Todd Holland…
Scénář: David Lynch
Hudba: Angelo Badalamenti
Hrají: Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, Peggy Lipton, James Marshall, Everett McGill, Jack Nance, Harry Goaz, Ray Wise, Joan Chen, Piper Laurie, Eric DaRe, Michael Horse, Wendy Robie, Sheryl Lee, Russ Tamblyn, Kimmy Robertson, Don S. Davis, Warren Frost, Dav…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku