Filmy mimo mainstream
04.11.2013 | bakeero

Seriál: Cirkus Bukowsky – není Bukowsky jako Bukowski (1. díl)

Minulý týden se na obrazovku ČT poprvé podíval Nestor Bukowsky – vítěz Souboje seriálů. Jak nás oslovil po prvním díle?

Neskrývanou inspirací tohoto seriálu jsou severské krimi a to je vidět doslova hned na první pohled. Tlumené chladné barvy a šum v obraze dávají znát, že s něčím podobným jsme se v rámci českých seriálů skutečně ještě nesetkali. Podle vizuálu byste si totiž Bukowského doopravdy mohli snadno splést s nějakou skandinávskou minisérií.

Sám Nestor Bukowsky (Pavel Řezníček) je ve své póze zničehonic zkrachovalého prožitkáře dostatečně přesvědčivý. Ostatně stejně jako další figurky na šachovnici prvního dílu; policajt na nejlepší cestě na odvykačku, jeho kariéristický kolega i pragmatický šéf a další. Bukowsky zkrátka působí jako Bukowski a motiv hrdiny, který se ne vlastní vinou dostane do problémů, ze kterých si ale sám musí pomoct, je jasným odkazem na filmy noir. Z těch ostatně některé motivy čerpají také vzpomínané severské kriminálky. Trochu jako surrealistický výjev z tvorby Davida Lynche zase působí prostředí cirkusu, který se stane Bukowského překvapivým dědictvím i posledním útočištěm. Skoro bych se vsadil, že do děje později vstoupí nějaké ty snové sekvence, popř. výklad budoucnosti od místní kartářky nebo podobný závan tajemna.

Na seriálu je vidět také výpravnost. Tvůrci se sice možná až přespříliš nechali unášet záběry z vrtulníku na jedoucí auto, vlak nebo prostě jenom na krajinu. Ale díky vzpomínanému noir feelignu jsem to přešel a říkal si, že u nás máme skutečně nádherné lokace, do kterých bych se chtěl třeba někdy podívat.

Jedinou slabinou prvního dílu je tak nejspíš to, že nás učaruje právě a pouze svým obalem. Ze svého obsahu nám totiž příliš neprozradí. Kdo nebo co tedy stojí za údajnou sebevraždou mladé studentky, to můžeme skutečně jen hádat. Jde o nějakou vyšší hru, nebo třeba jen o pletichaření se pražských dročkařů o lepší flek pro svůj povoz na Staromáku? Kdo ví? Na odpověď si musíme počkat na další díly. Já ale Bukowskému šanci rozhodně dám.

4/7
Seznamte se s Nestorem Bukowskym. Zkrachovalým požitkářem. A dejte mu šanci i do dalších dílů, může se totiž pěkně rozject!
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
Seriál: Cirkus Bukowsky – není Bukowsky jako Bukowski (1. díl)

Cirkus Bukowsky (TV seriál)

Krimi / Thriller / Road movie
Česko, 2013, 12×51 min

Režie: Jan Pachl
Scénář: Jan Pachl
Hrají: Pavel Řezníček, Bohumil Klepl, Nela Boudová, Vanda Hybnerová, Adéla Petřeková, Veronika Kubařová, Jakub Tlapák, Barbora Mottlová, Hynek Čermák, Jaromír Hanzlík, Michal Dlouhý, Jan Vlasák, Predrag Bjelac, Marika Šoposká, Barbora Mudrová, Rostislav Novák ml., Jiří Wohanka, Norbert Lichý, Martin Sitta

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku