Filmy mimo mainstream
27.03.2024 | bakeero

RECENZE: Duna: Část druhá – demonstrace moderní filmařiny

Režisér Denis Villeneuve patří k mým největším oblíbencům. Zmizení považuji za jeden z nejlepších filmů o únosech dětí, ne-li za ten úplně nejlepší. Do zlatého fondu sci-fi žánru pak řadím také jeho Příchozí. První Duna je podle mě hodně odvážná především v tom, jak sebevědomě vsadila na to, že se dočká pokračování. A to i přesto, že diváky “pouze” seznámila se světem mocenských bojů o koření a vyhnula se velkolepým bojovým scénám. Krásný, ale svým způsobem chladný svět. Když jsem ji viděl poprvé, příliš mě neoslovila. Napodruhé už to bylo o poznání lepší a jak vidím druhou část?

Paul Atreides se spojuje s Fremeny a vydává se na válečnou stezku, jejímž cílem je osvobození planety Arrakis i pomsta spiklencům, kteří vyvraždili jeho rodinu. Zároveň hledá způsob, jak zabránit krvavé budoucnosti, jež se mu zjevuje v předpovědích a volí mezi svou životní láskou a osudem známého vesmíru.


ELITNÍ SPOLEČNOST
Jde o jednu z nejvelkolepějších filmových podívaných za poslední roky. Pokud bude završena trilogie, zapíše se do dějin kinematografie vedle Star Wars, Pána prstenů a Harryho Pottera. Bezpochyby. Dokonalost audiovizuálních triků je dechberoucí a hrdinové konečně získávají divákovy sympatie. Mají totiž vnitřní motivaci.

VLASTNÍ SVĚT
Druhá Duna je divácky daleko přívětivější, i když si pod povrchem zachovává koncept prvního dílu. Znovu nás “pouze” připravuje na to, co přijde příště. I taková příprava však může stát za to. Líbilo se mi především to, jak se tvůrci snažili být originální. Když startovaly ornitoptéry, čekal jsem další variaci na vrtulníkovou scénu z Apokalypsy. Nedočkal jsem se!

Občas mi těch zpomalovaček a monstrózních monotónních melodií Hanse Zimmera přišlo až moc, ale budiž. Duna se zapíše do filmových dějin. Už jenom proto byste ji měli vidět. Je to dokonalá ukázka možností moderní filmařiny a to se vrcholu dočkáme až v závěrečném díle trilogie. Snad nebudeme čekat příliš dlouho.

6/7
Vrcholný audiovizuální zážitek. Filmový milník a demonstrace možností dobové kinematografie, které nechybí to nejdůležitější. Příběh.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Duna: Část druhá – demonstrace moderní filmařiny

Duna: Část druhá / Dune: Part Two

Sci-Fi / Akční / Dobrodružný / Drama

USA / Kanada, 2024, 166 min

Režie: Denis Villeneuve
Předloha: Frank Herbert (kniha)
Scénář: Jon Spaihts, Denis Villeneuve
Kamera: Greig Fraser
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Josh Brolin, Austin Butler, Florence Pugh, Dave Bautista, Christopher Walken, Léa Seydoux…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku