Filmy mimo mainstream
20.03.2024 | bakeero

RECENZE: Dozvuky – sveďme to na okupanty

Filmfanatic dlouhodobě propaguje polskou kinematografii. Jednoduše proto, že naši severní sousedé točí opravdu skvělé filmy a postupem času prokázali kvalitu i v žánrech, které nestojí jen na příběhu, ale musí oslnit také řemeslným zpracováním, sexy vizuálem nebo dynamikou akčních scén. Dozvuky však patří do kategorie vypravěčské podívané.

Franciszek se po dvaceti letech života v emigraci vrací z amerického Chicaga do rodné vesnice. Přijíždí navštívit bratra, aby zjistil, proč od něj manželka s dětmi odešla a přesídlila za velkou louži. Hlavním tématem se však brzy stává minulost a dávné křivdy, které nezacelil ani čas. Jenže vzájemné spory bratrů brzy přehluší nepřátelství celé vesnice. Z hlubin historie se totiž na světlo světa vrací válečné hříchy, které si nikdo nechce připomínat.


TRAUMATA A KOSTLIVCI
Snad každý národ na světě má nějaké své historické trauma, které bývá častým tématem ať už filmových nebo knižních interpretací. Ale vytáhnout ze skříně pověstného kostlivce, to je daleko ošemetnější. Hříchy minulosti si nechce připomínat nikdo. Poláci se jich však nebojí.

SOUSEDOVA KOZA
V první polovině filmu je atmosféra polského venkova, jeho obyvatel, jejich vztahů a zájmů budována doslova precizně. Nic čemu by našinec nerozuměl. Když sousedovi chcípne koza, je to důvod k oslavě. A když můžeme vinu za příkoří svést na nenáviděné Němce, o to lépe. Svým způsobem jde o moderní alternativu k českému filmu Je třeba zabít Sekala .

Za filmem stojí jeden z nejlepších polských režisérů současnosti Władysław Pasikowski, jenž má na svědomí třeba druhoválečného Kurýra, kterého už Filmfanatic doporučoval. Ozvěny nejkrvavějšího konfliktu v dějinách starého kontinentu jsou slyšet i v Dozvucích, takže tuhle podívanou by si neměli nechat ujít především milovníci starých tajemství, která mají i po dekádách potenciál měnit současnost a budoucnost.

4/7
Hříchy minulosti nejsou mrtvé. Alespoň dokud žije jejich poslední pamětník. Skvěle vystavěná podívaná, která se nebojí tahat kostlivce ze skříní.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Dozvuky – sveďme to na okupanty

Dozvuky / Pokłosie

Drama / Thriller

Polsko / Rusko / Nizozemsko / Slovensko, 2012, 104 min

Režie: Władysław Pasikowski
Scénář: Władysław Pasikowski
Kamera: Paweł Edelman
Hudba: Jan Duszyński
Hrají: Ireneusz Czop, Maciej Stuhr, Jerzy Radziwiłowicz, Andrzej Mastalerz, Zbigniew Zamachowski, Danuta Szaflarska, Zuzana Fialová, Wojciech Zieliński…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku