Filmy mimo mainstream
23.01.2024 | bakeero

RECENZE: Paroží – legenda se probouzí ze zapomnění

Kvalitních hororů je jako šafránu. Snad je to tím, že tenhle žánr je přinejmenším přehlížený, ale ještě častěji označovaný za úpadkový. Jeho hlavním cílem totiž je vyvolat u diváků pocit strachu a děsu. Nejde tedy o obsah, ale estetiku – formu podání. Přesto se najdou tvůrci, kteří umí horor povýšit. Filmfanatic si však vystačí s tím, když je skvělá atmosféra. A tu Paroží rozhodně má!

Režisér Scott Cooper už za sebou má několik nadstandardních filmů. Namátkově třeba atmosferickou krimi Pryč od pece nebo gangsterku Black Mass: Špinavá hra. Pravda, ani jeden z těchto filmů není úplný TOP, ale rozhodně jde o snímky, které by Filmfanatic s klidem doporučil. Ostatně, stejně jako Paroží.


MĚSTEČKO NA KONCI SVĚTA
Zapadlé městečko kdesi v Oregonu nečeká žádná zářivá budoucnost. Odlehlá těžařská komunita je zvyklá, že si musí vystačit sama a spěje ke svému zániku. Jenže temná tajemství vedou k probuzení prastaré bytosti, která přežívala v místních legendách a teď se stává nepříjemnou realitou. Pokud máte rádi originální monstra, pak vězte, že tady si přijdete na své. Filmfanatic byl nadšený, jako dlouho ne!

TAJEMNÁ LEGENDA
Mám rád komorní horory, které sází především na atmosféru a méně na lekačky. Paroží nešokuje brutálním úvodem, ale spoléhá se právě na ponurost a následně i pomalé tempo. Oboje dokonale ilustruje už zmiňovanou odlehlost městečka kdesi v oregonských horách. Ústřední bytost je patřičně tajemná a především originální. Dovedu si představit, že s větším rozpočtem a zvučnějším týmem by z toho mohlo vzniknout nové ikonické monstrum. Ale tím by ztratilo něco ze svého ducha, ze svého tajemství.

To se částečně odhalí až v samotném závěru, kdy tvůrci přece jen neodolali a divákovi naplno ukázali, co terorizovalo zapomenuté těžařské městečko uprostřed ničeho. Výsledný dojem tím však nezkazili, protože i trikaři odvedli velmi slušnou práci. Pokud se tedy rádi seznamujete s příšerami, tady vám Filmfanatic dává jednoznačné doporučení.

5/7
Atmosférický horor o jednom opuštěném těžařském městečku, kde se probudila tajemná bytost z místních legend. A vy byste se měli seznámit!
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Paroží – legenda se probouzí ze zapomnění

Paroží / Antlers

Mysteriózní / Horor / Drama

USA / Mexiko, 2021, 99 min

Režie: Scott Cooper
Předloha: Nick Antosca (povídka)
Scénář: Henry Chaisson, Nick Antosca, Scott Cooper
Kamera: Florian Hoffmeister
Hudba: Javier Navarrete
Hrají: Keri Russell, Jesse Plemons, Jeremy T. Thomas, Graham Greene, Scott Haze, Rory Cochrane, Amy Madigan, Dendrie Taylor, Glynis Davies, Cody Davis, Sawyer Jones…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku