Filmy mimo mainstream
17.01.2024 | bakeero

RECENZE: Bastard – dánský levoboček poráží Jana Žižku

O tom, že dánská kinematografie je TOP, ví Filmfanatic už skoro dekádu. Ne všechny tamní kousky jsem sice stihl zrecenzovat, ale u Bastarda nehodlám udělat tu chybu, že vám ho zatajím. On by na vás stejně brzy vyskočil, protože tohle je takový majstrštyk, že o něm bezesporu uslyšíte.

V roce 1755 se nemajetný kapitán Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen) vrací ze své služby u německé armády a má plán, jak si zajistit šlechtický titul i rozsáhlá území na nehostinných dánských vřesovištích. Hodlá tam ve jménu krále vybudovat kolonii, což se nikomu před ním nepovedlo. Komplikace však na sebe nenechají dlouho čekat.


Bastarda vám budou všude podbízet, coby dánské Statečné srdce, ale touhle lacinou návnadou by jen klamali vaše očekávání. Ve filmu totiž nedojde na velké bitevní scény, ve hře nebude půl království a už vůbec ne princezna. Tohle bude daleko drsnější a syrovější podívaná, která je především o životních rozhodnutích a jejich ceně.

ZA MÁLO PENĚZ SPOUSTA MUZIKY
Historické drama, které stálo zhruba třetinu toho, co “náš” Jan Žižka. Patřím k fanouškům Petra Jákla, jsem moc rád, že se do látky o našem vojevůdci pustil, ale po skončení Bastarda jsem se nedokázal ubránit srovnání. I když z výše popsaného je jasné, že oba filmy jsou trochu něco jiného, Dánové ty prostředky dokázali využít jednoznačně efektivněji. Jejich film má silnější vyznění i dopad. A jak vidno, jde to i bez velkých (a vlastně jakýchkoli) bitevních scén.

Bastard stojí na hereckém minimalismu Madse Mikkelsena a skvělém scénáři, který přináší pnutí v ty správné chvíle a graduje tak, aby divákovi nabídl dostatečnou katarzi. Opravdu brilantní filmařina! Není se však čemu divit, protože na režisérské sesli seděl ostřílený Nikolaj Arcel.

Dánská vřesoviště byste tedy rozhodně neměli minout. Odehrává se na nich jeden z nejlepších filmů roku, o kterém se dozajista povedou vzrušené debaty. U těch filmově méně znalých v souvislosti se Statečným srdcem, u vás třeba v souvislosti s Janem Žižkou. Vyberte si svou stranu Síly.

6/7
Vize, zarputilost, umanutost. Drsná a syrová podívaná s tradičně skvělým Madsem Mikkelsenem a parádně gradujícím scénářem.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Bastard – dánský levoboček poráží Jana Žižku

Bastard / Bastarden

Drama / Historický / Životopisný

Dánsko / Švédsko / Norsko / Německo, 2023, 127 min

Režie: Nikolaj Arcel
Předloha: Ida Jessen (kniha)
Scénář: Anders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel, Ida Jessen (původní scénář)
Kamera: Rasmus Videbæk
Hudba: Dan Romer
Hrají: Mads Mikkelsen, Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Jacob Lohmann, Søren Malling, Kristine Kujath Thorp, Gustav Lindh, Morten Hee Andersen, Melina Hagberg…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku