Filmy mimo mainstream
13.09.2023 | bakeero

RECENZE: Muž, který stál v cestě – nepos*at se

Okupace Československa ze srpna 1968 se v české kinematografii zrcadlí poměrně často. Bohužel většinou jen v uslzených komediích, které se lépe, či hůře snaží karikovat tehdejší dobu. Muž, který stál v cestě je však dospělým politickým dramatem, do kterých se tuzemští tvůrci odváží jen málokdy.

Během invaze vojsk Varšavské smlouvy v r. 1968 byli čelní představitelé KSČ uneseni sovětskou armádou do Moskvy, kde měli podepsat tzv. Moskevský protokol. Ten znamenal souhlas s okupací a měl Sovětský svaz ospravedlnit před světem. Alespoň formálně. Ostudný dokument nakonec podepsala celá československá delegace, až na jednoho muže. Františka Kriegela.

(SKORO)UČEBNICE DĚJIN
Jak často s oblibou připomínám, film není učebnicí dějepisu. Nicméně přesně takovéto filmy bych si dovedl představit jako doprovodný výukový materiál. Dějinné události i figury se kupí a situace se vyvíjí k neodkladné katarzi, i když ta je tu vlastně pouhým začátkem.

Celá pasáž, která předchází srpnové invazi, je přesným vykreslením toho, jak vedení KSČ nepochopilo, že tání ledů po Stalinově smrti v Kremlu dávno vystřídalo utahování šroubů. I proto byla katastrofa neodvratitelná. Nám se totiž obecně nedaří zachycovat dějinné trendy, které se nás bytostně týkají. Stejná situace nastala v revolučním roce 1989, kdy si řada postav tzv. pražského jara myslela, že konečně nadešel čas pro realizaci vize socialismu s lidskou tváří. Lidé už ale vůbec nechtěli socialismus.

AUTENTICITA
Ale zpátky k samotnému filmu. Jak vám asi dochází z řádků výše, snímek neoslní akčními scénami a velkolepými záběry. Šikovně to ale vynahrazuje zdařilou retro výpravou a pasážemi, kdy jsou herci zakomponováni do tehdejších situací a v černobílých záběrech doplňují dobové záběry. Sice nikterak originální, ale zcela na místě a často i náležitě působivé.

Čím lépe se orientujete v dobové problematice, figurách tehdejší politické i mezinárodní scény, tím více si film užijete. Pro někoho, kdo o tomto tématu nemá ani páru, půjde o těžko pochopitelnou hru, protože to není Čechoslováci proti Rusům, ale Čechoslováci proti Čechoslovákůmi i Rusové proti Rusům. Někdy s vybranými Čechoslováky apod.

Muž, který stál v cestě rozhodně není dokonalým politickým thrillerem. Filmfanatic ale oceňuje, že se někdo pustil do toho, aby seriózním způsobem vykreslil jednu z nejsmutnějších kapitol našich dějin a především hrdinu, který je neprávem v zapomnění.

5/7
Pro milovníky dospělých politických thrillerů lahůdka, kterou si užijí o to více, čím více o příběhu vědí. Ostatní si musí hodnocení snížit.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Muž, který stál v cestě – nepos*at se

Muž, který stál v cestě / The Man Who Stood in the Way

Drama / Historický

Česko / Ukrajina / Litva, 2023, 120 min

Režie: Petr Nikolaev
Scénář: Ivan Fíla
Kamera: Ramūnas Greičius
Hudba: Michal Novinski
Hrají: Tomáš Töpfer, Zuzana Mauréry, Adrian Jastraban, Alois Švehlík, Jiří Ployhar ml., Dano Heriban, Přemysl Bureš, Jaroslav Mendel, Miroslav Táborský…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku