Filmy mimo mainstream
30.05.2022 | bakeero

RECENZE: Top Gun: Maverick – nejlepší filmový návrat za posledních 30 let!

Nebýt covidu, mohl Filmfanatic tuhle oslavnou recenzi napsat už před dvěma roky. Nicméně nakonec jsme se dočkali v roce 2022. Od premiéry prvního Top Gunu tedy uplynulo neuvěřitelných 36 let, ale Pete „Maverick“ Mitchell je konečně zpátky!

STÁLICE NA HOLLYWOODSKÉM NEBI
Ať už máte k prvnímu Top Gunu jakýkoli vztah, asi se shodneme na tom, že Tom Cruise si zaslouží poklonu minimálně za to, jak dlouho září na Hollywoodském nebi. Jeho kariéra těžko najde srovnání a to „na stará kolena“ vůbec nebrzdí! Spíše naopak.

NAJDI ROZDÍL
Úvodní scéna je doslovnou poctou jedničce z roku 1986. Stejný ruch na palubě letadlové lodi, stejné barevné tóny zapadajícího slunce, dokonce i stejné písmo titulků. Kdo nepozná rozdíl mezi F-14 a F-18, ten by si úvod obou filmů spletl zcela určitě. Až jsem si říkal, jestli té nostalgie nebude příliš.

SPRÁVNÁ POSÁDKA JEDNOHO MUŽE
Scéna, ve které se před kameru vrací sám Maverick je pro změnu poctou snímku Správná posádka. Tom Cruise parafrázuje postavu Chucka Yeagera a hraje o sympatie diváků tím, že je za rebela jdoucího doslova na hranu možností svých i experimentálního letadla. Proti generálům, proti pravidlům. Za sebe a svůj tým!

MLADÉ PUŠKY
Na další vlně nostalgie se pak přesuneme na leteckou akademii Top Gunu. Tam má Maverick vyškolit novou generaci elitních pilotů a pilotek, aby uskutečnili vysoce nebezpečnou misi, ze které se s největší pravděpodobností nevrátí všichni. A právě tady je podle Filmfanatica jeden z klíčů k úspěchu celého filmu. Před začátkem mise budete cítit silnou nejistotu. Kdo se vrátí a kdo ne? Garantuji vám, že si nebudete jisti návratem hvězdy týmu ani samotného Mavericka. Brilantně rozehraná partie!

DO VZDUCHU!
Stěžejní devizou filmu jsou letecké souboje. A stejně jako v jedničce, i tady jde především o skutečné záběry, takže milovníci CGI se digitálního guláše nedočkají. Je doslova vtahující sledovat napnuté svaly v obličejích herců, když je drtí přetížení. Realističnost je uvěřitelná i ve chvílích, kdy se před kamerou začínají odehrávat neuvěřitelné scény. Ano, čtete správně. Prostě dokonalý blockbusterový mix!

Filmfanatic odcházel z kina maximálně spokojený, což mě donutilo zamyslet se, kdy naposledy se tak mistrovským způsobem podařil návrat nějaké filmové značky. Proti proudu času jsem došel až do roku 1991, kdy měl premiéru Terminátor 2: Den zůčtování. Tog Gun: Maverick je tedy nejlepším filmovým návratem za posledních 30 let! A to už je solidní důvod, abyste se vydali do kina.

7/7
Maverick se vrací a je z toho nejlepší filmový návrat za posledních 30 let!
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Top Gun: Maverick – nejlepší filmový návrat za posledních 30 let!

Top Gun: Maverick

Akční / Drama

USA, 2022, 131 min

Režie: Joseph Kosinski
Scénář: Ehren Kruger, Eric Warren Singer, Christopher McQuarrie
Kamera: Claudio Miranda
Hudba: Lorne Balfe, Hans Zimmer, Harold Faltermeyer
Hrají: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Jon Hamm, Val Kilmer, Monica Barbaro, Lewis Pullman, Glen Powell, Manny Jacinto, Ed Harris…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku