Filmy mimo mainstream
15.05.2022 | bakeero

RECENZE: Temný dům – mytologie sebevraždy

Možná to nevypadá, ale Filmfanatic má rád horory. Tedy kvalitní horory. Což nejspíš dává odpověď na otázku, proč jich ve svých recenzích nemám více. Je to žánr, který byl u nás komunistickým režimem označován za úpadkový a stojí na okraji zájmu filmových kritiků i dnes. Všeobecně totiž bývá považován za poněkud pokleslý žánr. Jeho cílem totiž je vyvolat v divákovi pocit strachu nebo děsu a toho dosahuje především estetikou podání. Méně svou obsahovou stránkou.

PSYCHOLOGIE
U hororů proto velmi často vítězí forma nad obsahem, což intelektuálním divákům jaksi nevoní. Já myslím, že je na místě ocenit filmové řemeslo i v takových případech, ale to je téma na samostatný článek, který snad Filmfanatic také jednou sepíše. Temný dům disponuje krom mrazivé atmosféry i silnou vnitřní myšlenkou, takže rovnou prozradím, že jde o nadprůměrně kvalitní hororovou podívanou.

NOVÁ HOROROVÁ HVĚZDA
Aby také ne, když na režisérské sesli seděl David Bruckner, kterého Filmfanatic dobře zná už ze stylové antalogie Southbound a mysteriózního výletu do skandinávských lesů The Ritual. Oba filmy dostaly na mém hodnocení 5/7 a ani tentokrát Bruckner nešlápl vedle.

ZASE JEDNA CHATA U JEZERA
Beth (vynikající Rebecca Hall) se vyrovnává s nečekanou sebevraždou svého manžela. Truchlení prožívá v jejich domě na břehu jezera a pomalu zjišťuje, že svého milovaného neznala tak dobře, jak si myslela. Jaká tajemství vlastně skrýval?

VIDÍTE TO?
Film najíždí na hutnou atmosféru pozvolna a často hraje s divákem hru, kdy burcuje jeho fantazii, aby si v záběru našla něco znepokojujícího sama. Pokud vám takový přístup nesedí, nejspíš vás Temný dům příliš neosloví. Filmfanaticovi však právě takový recept zaručuje podívanou, při které se ježí chlupy na rukou!

Temné tajemství pod povrchem spokojeného manželství jsem sice odhalil až nečekaně brzy, ale méně zkušený divák zůstane v příjemném očekávání o poznání déle. Bethy jde s pomocí svých vizí vstříc odhalení šokující reality a závěr je atmosférický až na půdu. Scéna u zamlženého zrcadla vám zaručeně zvedne srdeční tep!

Sympatická je i snaha o navození hlubší mytologie, takže po závěrečných titulcích můžete vesele rozmýšlet nad všemi motivy, detaily i významem snových sekvencí. Filmfanatic je rád, že vedle Jamese Wana se nejspíš zrodila další hvězda hororového žánru.

5/7
Režisér David Bruckner definitivně potvrzuje, že je novou hvězdou hororového žánru. Mistrně děsí atmosférou i psychologií a mytologií v pozadí.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Temný dům – mytologie sebevraždy

Temný dům / The Night House

Horor / Thriller

USA, 2020, 108 min

Režie: David Bruckner
Scénář: Ben Collins, Luke Piotrowski
Kamera: Elisha Christian
Hudba: Ben Lovett
Hrají: Rebecca Hall, Sarah Goldberg, Stacy Martin, Evan Jonigkeit, Vondie Curtis-Hall, Samantha Buck, Allie McCulloch, David Abeles, Christina Jackson…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku