Filmy mimo mainstream
22.04.2022 | bakeero

RETRORECENZE: Asfaltová džungle – noir a mladá Marilyn

Čas od času se Filmfanatic s chutí vydá proti proudu času, aby si doplnil filmové vzdělání některým klasickým kouskem. Nevím, jak pro vás, ale pro mě černobílý film rozhodně není nestravitelným kusem filmové hmoty. Přiznávám, že když jsem byl mladší, bylo tomu trochu jinak, ale tyhle divácké časy jsou naštěstí pryč. Díky tomu je filmfanatikův arzenál bohatší o pěknou řádku černobílých legend.

POD KŘÍDLY LEGENDY
Asfaltová džungle je snímek z r. 1950, který režíroval John Huston. Z jeho filmografie byste mohli znát mafiánskou komedii Čest rodiny Prizziů nebo fotbalový Nerovný zápas, kde se před kamerou sešel třeba Sylvester Stallone a Pelé. Především ale Huston režíroval legendárního Maltézského sokola. Jednoho z nejslavnějších zástupců žánru noir-filmů.

LOUPEŽ VE VELKÉM STYLU
Asfaltová džungle je vlastně jedním z prvních zástupců tzv. heist movie. To je subžánr kriminálního filmu, který se zaměřuje na plánování, provedení a následky velké loupeže. V našem případě se lupič německého původu, známý jako Doktor, rozhodne uskutečnit svůj pečlivě konstruovaný plán loupeže ve velkém stylu. K realizaci brilantního plánu však potřebuje komplice a také někoho, kdo pokryje “vstupní náklady”.

Těšit se tedy můžete na klasické schéma, které je dnes naprostým standardem. Skládání party, přípravy, loupež i následné komplikace. Charaktery jsou možná až příliš jednorozměrné, ale Filmfanaticovi to k filmu sedlo. Právě díky tomu, že zlí muži jsou skuteční drsní a jejich jediným myslitelným východiskem z krize je zločin, působí Asfaltová džungle nesmírně přímočaře.

ZLOČIN A HŘÍCH
Ti znalejší poznají mezi hereckým ansámblem Sterlinga Haydena, který se zaskvěl rolí brigádního generála Rippera v brilantním snímku Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu. Úplně všichni pak dozajista poznají mladičkou Marilyn Monroe, pro kterou to byla jedna z prvních rolí vůbec. Ve filmu sice její postava nemá absolutně žádný význam, ale moc krásně se na ní kouká, takže nedat jí prostor by byl doslova hřích.

Asfaltová džungle není pro dnešního diváka úplně strhující podívanou, ale publikum si rozhodně najde. Pokud se však hodláte s noirovým žánrem teprve seznámit, doporučuji třeba Kubrickovo Zabíjení, které je opravdu mimořádně nadčasové a zábavné i dnes.

4/7
Jeden z prvních heist filmů, který se navíc může pochlubit mladičkou Marilyn Monroe.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RETRORECENZE: Asfaltová džungle – noir a mladá Marilyn

Asfaltová džungle / The Asphalt Jungle

Drama / Film-Noir / Krimi / Thriller

USA, 1950, 112 min

Režie: John Huston
Předloha: W.R. Burnett (kniha)
Scénář: John Huston, Ben Maddow
Kamera: Harold Rosson
Hudba: Miklós Rózsa
Hrají: Sterling Hayden, Louis Calhern, Jean Hagen, James Whitmore, Sam Jaffe, John McIntire, Marc Lawrence, Barry Kelley, Teresa Celli, Marilyn Monroe…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku