Filmy mimo mainstream
24.04.2022 | bakeero

RECENZE: Vyšehrad: Fylm – troška fotbalu, kopyta

Nadějné lvíče to dotáhlo do filmu. Seriálový Vyšehrad sice Filmfanatic neviděl celý, ale nepočítal jsem, že by se z Laviho od 6. epizody stal introvertní intelektuál. A počítal jsem správně! Julius Lavický, fotbalové alterego herce Jakuba Štáfka, je i ve svém fylmu stejné hovado, jako v seryálu.

BEZ HLUCHÝCH PASÁŽÍ
Měl jsem obavy, jak se tvůrci popasují s filmovým formátem, kde citelně naroste stopáž a bude potřeba nějaká ústřední dějová linka. Ta tu sice je, a i když (dle mého názoru) hodně chatrná, musím uznat, že filmovému Vyšehradu za celou dobu nespadne řetěz a divák je ušetřen hluchých míst.

KAMEŇÁK PRO KOPAČKY
Otázkou je, zda vám to, čím je vyplněno 105 minut “děje” bude stačit ke štěstí. Laviho miluju a jsem přesvědčen, že jeho postavu potřeboval nejen český film, ale především fotbal. Přesto si nestydím přiznat, že Vyšehrad: Fylm je vlastně jen variací na Troškův Kaměňák. Před kamerou je to doslova estráda známých sportovců, která však postrádá hlubší smysl.

Tvůrci hází před kameru jeden vtip za druhým a často je až bolestně viditelné, jak se děj ohýbá právě tak, aby se dala pronést nějaká hláška. Čitelné a očekávatelné. Lavi přece umí lepší finesy! Ty se mu naštěstí daří alespoň v neverbální rovině, kde dojde na momenty, kterým jsem se smál ještě dlouho po skončení filmu (poblitý tchán na WC).

FILOZOFIE KULATÉHO NESMYSLU
Smutnou tečkou je fakt, že zdaleka nejvtipnější a zároveň nejhodnotnější proslov filmu je pouhou parafrází divadelní hry Sudí. Lavi prostě nemá hloubku a chybí mu originalita. Je to hovado, kterému se člověk směje pro jeho tupost a prvoplánovost. Ta vychází z kopírování životního stylu vybraných sportovců a jejich excesů.

Náročnější divák bude vnímat, že Vyšehrad: Fylm je promarněnou šancí ukázat na některé fenomény v naší společnosti i sportu daleko trefnější a rýpavější formou. Tady se řadím ke zklamaným. Na druhou stranu si Filmfanatic dokáže užít výplachovou podívanou ze světa kopaček, protože ho sám dobře zná. Kam budete patřit vy? Na to vám odpoví už váš vztah k seryálovému Lavimu.

5/7
Promarněná šance! Přesto mírně nadhodnotím a doufám, že Laviho kariéra bude pokračovat. Chci však od něj víc a on na to má!
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Vyšehrad: Fylm – troška fotbalu, kopyta

Vyšehrad: Fylm

Komedie / Sportovní

Česko, 2022, 105 min

Režie: Martin Kopp, Jakub Štáfek
Scénář: Tomáš Vávra
Kamera: Jan Filip
Hudba: Vojtěch Záveský
Hrají: Jakub Štáfek, Jakub Prachař, Ondřej Pavelka, Jiří Ployhar ml., Šárka Vaculíková, Věra Hlaváčková, Veronika Khek Kubařová, David Prachař…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku