Filmy mimo mainstream
16.02.2022 | bakeero

RETRORECENZE: Agent Palmer: Případ Ipcress

Filmfanatic miluje špionážní filmy a zvláštní slabost má pro ty, které vznikaly v šedesátých a sedmdesátých letech. Okouzluje mě jejich jedinečná atmosféra i klasické studenoválečné zápletky. ​​Přesně takovým případem je snímek Agent Palmer: Případ Ipcress a bonusem je mladý Michael Caine v ústřední roli britského agenta Jejího Veličenstva. Sice nenosí služební číslo 007, ale jinak si s legendárním Skotem v ničem nezadá.

JE TO V HLAVĚ
Několik významných západních vědců bylo uneseno, a když se po pár dnech znovu objeví, zamrzají v němém úžasu. Zjišťují totiž, že jejich cenné vědomosti jsou pryč. Jde o trauma z únosu? Nebo jim snad někdo vymyl mozek? Odpovědi má najít britská tajná služba, do které je čerstvě rekrutován agent Palmer. Vyšetřování může začít.

BONDŮV OTISK
Film šel do kin v roce 1965. Jen 3 roky po snímku Dr. No – prvním dobrodružství Jamese Bonda v podání Seana Conneryho. A jak je vidět, žánr bondovek zanechal v kinematografii silný otisk prakticky okamžitě. Agent Palmer totiž lehkovážného Bonda nejen připomíná, ale v některých scénách rovnou cituje. Nepůsobí to však trapně. Michael Caine by se totiž v roli agenta 007 bez problémů uplatnil.

ČESKÁ STOPA
Jedním z nejvýraznějších prvků filmu je kamera. Našince tedy dozajista potěší, když si přečte, že ji má na svědomí československý rodák Otto Heller. Jeho rukopis na plátně jednoduše nelze přehlédnout. Prakticky každá scéna nabízí hravé kompozice a snímání z netradičních úhlů. V doprovodu stylové hudby je z toho parádní londýnská atmosféra, kterou jsem si užíval.

Případ Ipcress je dobovou podívanou. Na většinu dnešního publika sice může působit zastarale, nicméně vás vyzývám: dejte tomu šanci. Třeba vás kousavý humor a přehnaná suverenita agenta Palmera osloví. U mě to zafungovalo a Michael Caine potvrdil, že frajerem býval už za mlada. Těším se tedy na další setkání, protože Případ Ipcress byl prvním filmem z trilogie s agentem Palmerem. Tak třeba brzy v další retrorecenzi…

4/7
Oldschoolový špionážní thriller s frajerským Michaelem Cainem. Své ostruhy v tajné službě tu evidentně získal i Cowley z Profesionálů ;-)
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RETRORECENZE: Agent Palmer: Případ Ipcress

Agent Palmer: Případ Ipcress / The Ipcress File

Thriller / Krimi / Mysteriózní

Velká Británie, 1965, 103 min

Režie: Sidney J. Furie
Předloha: Len Deighton (kniha)
Scénář: W.H. Canaway, James Doran, Johanna Harwood
Kamera: Otto Heller
Hudba: John Barry
Hrají: Michael Caine, Nigel Green, Guy Doleman, Sue Lloyd, Gordon Jackson, Stanley Meadows, Max Faulkner, Thomas Baptiste, David Glover…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku