Filmy mimo mainstream
26.01.2022 | bakeero

RECENZE: Něžný bar – i štamgast může mít intelektuální pnutí

Filmfanatic má řadu oblíbenců a jedním z nich je třeba George Clooney. S očekáváním proto vyhlížím každý film, kde se objeví ať už před kamerou, nebo za ní. Něžný bar je Clooneyho osmý režisérský počin a ode Dne zrady pro mě osobně ten nejlepší. Památkáři totiž nevytěžili svůj skvělý námět a Půlnoční nebe bylo vyloženě zklamáním. Suburbicon si ještě doplním, ale dle všeobecného hodnocení to nevypadá, že by se měl Něžný bar cítit na své pozici ohrožen.

ALKOHOLIČTÍ INTELEKTUÁLOVÉ
Film se může pochlubit sympatickým hereckým obsazením, kterému od výčepu svého baru kraluje Ben Affleck v roli strýce hlavního hrdiny. Tím je dospívající JR, jenž sní o tom, že se stane spisovatelem. Cestu k cíli mu komplikuje chudé prostředí, ve kterém vyrůstá i nepřiznané trauma z toho, že vyrůstá bez otce. Toho zná jen jako hlas z rádia. Chybějící figuru však JRovi bohatě nahrazují strýc, dědeček i štamgasti z baru U Dickense.

AMERICKÝ SEN
V zemi za velkou louží by si měl každý splnit svůj americký sen. Alespoň na filmovém plátně. V roli JRa mu pro jistotu míří vstříc hned dva herečtí představitelé. Něžný bar totiž vypráví autobiografický příběh ve dvou časových rovinách. Filmfanatica potěšili oba herci, nicméně větší sympatie nakonec získal Tye Sheridan, kterému jsem prorokoval skvělou budoucnost už v roce 2016. Za svým názorem si pořád stojím. Tohle je herecká hvězda budoucnosti!

HOSPODSKÁ MOUDRA
Viděl jsem už pěknou řádku filmů z prostředí barů a hospod. Něžný bar se jednoznačně řadí k tomu nejlepšímu, co tenhle svérázný subžánr velebící hospodská moudra nabízí. I přesto, že na barové židličce hlavního hrdinu neuvidíme až tak často.

Za zmínku pak stojí i chytlavý soundtrack, který se skládá z těch nejlepších dobových vypalovaček a parádně dokresluje atmosféru. Garantuji vám, že po tomhle filmu dostanete chuť vyrazit si do vaší oblíbené hospůdky na jedno orosené. Prohodit pár slov se štamgasty.

6/7
I v zaplivaných barech můžete narazit na štamgasty, co mají životní rozhled. Skvělá dobová biografie, co vám dodá chuť zajít si na jedno.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Něžný bar – i štamgast může mít intelektuální pnutí

Něžný bar / The Tender Bar

Drama

USA, 2021, 104 min

Režie: George Clooney
Předloha: J.R. Moehringer (kniha)
Scénář: William Monahan
Kamera: Martin Ruhe
Hudba: Dara Taylor
Hrají: Ben Affleck, Daniel Ranieri, Tye Sheridan, Lily Rabe, Max Martini, Max Casella, Rhenzy Feliz, Sondra James, Alissa Bourne…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku