Filmy mimo mainstream
30.06.2021 | bakeero

RECENZE: Rozhněvaný muž – Bůh pomsty si žádá krev

Anglický režisér Guy Ritchie patří k mým velkým oblíbencům. A se svojí aktuální formou je možná dokonce na samém vrcholu pomyslného žebříčku. Naposledy jsem totiž napálil plný počet jeho high class zábavné gangsterce Gentlemani a teď jsem s radostí udělal to samé u Rozhněvaného muže. Což je pro změnu snímek, kde se humor nevyskytuje vůbec a celá podívaná je vrcholně mužnou záležitostí. Drsnou, syrovou a temnou.

Děj se točí kolem tajemného H (Jason Statham), jenž právě nastoupil do firmy zabývající se transportem peněz v obrněných vozech po Los Angeles. Před časem ztratila dva muže, kteří se stali obětmi ozbrojeného přepadení a vypadá to, že právě tahle záležitost tajemného H zajímá.

STATHAM NA SVÉM VRCHOLU?
Předpokládám, že urostlého angličana Jasona Stathama znáte, protože poslední dvě dekády patří ke stálicím akčního žánru. Tenhle sympaťák, který dlouhá reprezentoval Velkou Británii ve skocích do vody (ale na Olympijských hrách nikdy nestartoval, jak se často mylně traduje), však do své filmografie potřeboval vrátit trochu té kvality. Alespoň v mých očích. Komerčně se mu totiž daří. Slaboučký MEG: Monstrum z hlubin nedávno celosvětově sesbíral více než půl miliardu dolarů a velmi slušně jsou na tom i výdělky série Rychle a zběsile. Jenže ta je (zatím) zcela mimo zorné pole Filmfanatica.

Nějaký Stathamův film, který bych tedy považoval za kvalitní podívanou, jsem našel až v roce 2012 respektive 2010. To byli druzí respektive první Expendables a s odstupem času musím přiznat, že nemalou roli musela hrát nostalgie. Pokud to připustíme, pak se dostáváme až do roku 2009, kdy Statham natočil druhý Crank. Je mi jasné, že spousta z vás teď povytáhne obočí, ale já jsem připravený rvát se za tuhle adrenalinovou jízdu třeba až do krve :-) Zkrátka a dobře: Statham potřeboval do životopisu zase nějakou kvalitní akční podívanou a tou Rozhněvaný muž bezesporu je.

KRŮČEK PO KRŮČKU
Velmi dobře funguje rozdělení na kapitoly. S každou další se totiž odkrývá nová vrstva příběhu a divák se tedy rozhodně nenudí. Celkově temnému vyznění filmu hodně pomáhá také soundtrack Christophera Bensteada, z nějž (při hlubším poslechu) občas zavane i fatálnost Morriconeho opusů. Jsem si vědom síly tohoto srovnání, ale stojím si za ním. Soundtracky akčních filmů se dávno spoléhají především na výběr nějakých vypalovaček, ale Rozhněvaný muž sází na staré dobré téma.

Pokud máte rádi chlapskou podívanou, tohle je ideální kousek pro vás. Podobných filmů se moc netočí a aby nám takovou podívanou přinesl jeden z nejlepších režisérů své doby, to už se stává skutečně jen jednou, maximálně dvakrát za dekádu. Nevím, co k tomu Guye Rithcieho vedlo, ale Bůh mu za to žehnej!

7/7
Drsná, syrová a temná podívaná. Ryze chlapská. Bůh pomsty si zase jednou žádá krev.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Rozhněvaný muž – Bůh pomsty si žádá krev

Rozhněvaný muž / Wrath of Man

Akční / Drama / Krimi / Mysteriózní / Thriller

Velká Británie / USA, 2021, 118 min

Režie: Guy Ritchie
Scénář: Guy Ritchie, Ivan Atkinson, Marn Davies, Nicolas Boukhrief (původní scénář), Éric Besnard (původní scénář)
Kamera: Alan Stewart
Hudba: Christopher Benstead
Hrají: Jason Statham, Holt McCallany, Josh Hartnett, Jeffrey Donovan, Scott Eastwood, Andy Garcia, Deobia Oparei, Laz Alonso, Raúl Castillo…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku