Filmy mimo mainstream
18.12.2020 | bakeero

RECENZE: Jižní vítr – balkanska gangsterka

Filmfanatic měl tu čest potkat se s balkánskými gangstery třeba už v dánské sérii Pusher, ve které zanechali hodně silný dojem. A to i přesto, že tam pouze hostovali v Kodani. Když teď přišla možnost podívat se, jak se ostří hoši z Balkánu předvedou na domácí půdě v Bělehradě, neváhal jsem.

Zlatá bělehradská mládež
Marash se právě stěhuje od rodičů a hodlá se postavit na vlastní nohy. Se svojí dívkou Sofií si pořídil byt v centru Bělehradu a dokáže vydělat slušné peníze. Jenže ne legálně. Živí se totiž jako hvězdný zloděj aut v gangu ostříleného bosse zvaného Car. Kvůli jednomu neuváženému činu se však všichni dostanou do křížku s bělehradským narkobaronem Golubem, kterému nedopatřením zcizí luxusní Mercedes…

Srbové servírují až překvapivě solidní gangsterku, kterou naprosto vypalují rybník našim tvůrcům. Nic podobného se zkrátka v Česku nenatočilo. Nikdy. Gangster Ka se téhle bělehradské jízdě možná lehce blíží, ale chybí mu drajv v akčních scénách, kde nám Srbové citelně ujíždějí. Doslova.

All star team padouchů
Zápletka není ničím originální, nicméně vše vynahrazuje povedená sestava antihrdinů. Sympatie k některému z nich budete hledat jen těžko, i když ústřední postava Marashe k tomu má bezesporu nejsnazší cestu. Jenže také on se občas chová hodně bezcharakterně a rozhodně to není hrdina, který se cizí vinou dostal do zapeklité situace.

Balkánské rytmy
Kdo trochu zná balkánské rytmy, toho jistě potěší soundtrack, který dokonale sedí jak k akčním scénám, tak k běžnému ději. Ve výsledku je Jižní vítr svěží vánek gangsterského žánru, jenž potěší především milovníky těch menších příběhů – třeba ve stylu prvních snímků Guye Ritchieho. Nečekejte rozmáchlost Casina nebo podobných opusů žánru a pojďte si užít lokální story o řadových gangsterech.

Srbové hodně příjemně překvapili a jejich Jižní vítr řadím mezi nejlepší evropské gangsterky poslední dekády. Uvěřitelný příběh s řadou parádně vykreslených antihrdinů však nastoluje bolestnou otázku; proč tohle nemůže vzniknout také u nás?

5/7
Miluju balkánské rytmy a teď už i balkánské gangstery, jejich pokřivené charaktery, drsnost a přímočarost. Doporučuji.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Jižní vítr – balkanska gangsterka

Jižní vítr / Južni vetar / South Wind

Krimi / Thriller

Srbsko, 2018, 130 min

Režie: Miloš Avramović
Scénář: Miloš Avramović, Petar Mihajlović
Kamera: Ivan Kostić
Hudba: Aleksandar Randjelovic
Hrají: Miloš Bikovič, Miodrag Radonjič, Dragan Bjelogrlič, Nebojša Glogovac, Miloš Timotijevič, Jovana Stojiljkovič, Srdjan Todorovič, Bogdan Diklič, Hristo Shopov, Aleksandar Berček, Ivaylo Zahariev, Slavisa Curovic, Borko Brajovic…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku