Filmy mimo mainstream
22.12.2019 | bakeero

RECENZE: Star Wars: Vzestup Skywalkera

Slavné Star Wars neboli Hvězdné války za sebou mají další trilogii. Celkově už třetí a Filmfanatic musí konstatovat, že král (epizody IV – VI) zůstává neporažen. I když vlastně, jak pro koho.

Já vyrostl na původní trilogii, která mě učarovala svým fantastickým světem, ale také pochopitelným příběhem. Prequely se mi (až na epizodu III – Pomstu Sithů) příliš nezamlouvaly a nejspíš i proto jsem byl nadšený z epizody VII, která k původním Star Wars chovala (možná až nezdravou) úctu. Chápal jsem to jednak jako projev uznání tomu nejslavnějšímu filmovému universu své doby a druhak jako vějičku na fanoušky. Samozřejmě si potřebujete vychovat nové, ale ty do kina vezmou v nejlepším případě právě ti starší.

PO NOVÝCH STEZKÁCH
Po epizodě VIII mi to dávalo dokonalý smysl. Režisér Rian Johnson odvážně vykročil po neprobádaných směrech a nastínil zrod další generace hrdinů. Respektoval bych to. Sice bych zaplesal nad slzavým loučením s vlastními hrdiny, kteří už vlastně do nové trilogie přesluhovali, ale respektoval a uznával bych to. Jenže teď přišla epizoda IX a tenhle přerod v jedné předaleké galaxii je doslova na sílu (s malým “s”) drcen na atomy.

Vzestup Skywalkera je epickým bijákem. Podívanou s dechberoucími světy, skvělou akcí, neuvěřitelným tempem a nekompromisním soundtrackem. Až jsem se sám divil, kam lze ještě klasické tóny posouvat a dělat jim nadstavbu. Což jen dokazuje, že takových milníků filmové hudby, jaký stvořil John Williams (který má v epizodě IX své malé cameo), zkrátka není mnoho.

JE TO PAST!
Pod všemi superlativy však uctívač staré trilogie cítí past. Ano, tušíte správně; It´s a trap! Tempo je zběsilé, akce střídá akci, skáčeme z jednoho světa do druhého a postavy se ani nestačí vyvíjet, takže si divák nestačí klást nepříjemné otázky. Závěr třetí trilogie zkrátka sází na to, že svého diváka hyperprostorovými skoky uhrane až k pocitu uspokojení. A to s podporou všech dosud vybudovaných propriet světa Star Wars.

Je to podívaná moderní doby, kdy efekty a akce hrají prim, ale mě chybí to stěžejní; příběh. Nebo ještě lépe řečeno příběh, jenž by šel srozumitelně odvyprávět třeba dětem před spaním. Aby se těšili, až si ho blíže přečtou v nějakém komiksu, nebo se na něj podívají na filmovém plátně.

ZPÁTKY NA ZAČÁTEK
Vzestup Skywalkera však celou trilogii vrací vlastně na začátek (ep. VII). Ruší zajímavě nastíněné možnosti epizody VIII a ve zběsilém tempu se snaží celý příběh převyprávět znovu. Jenže všech těch zvratů už se nahromadilo tolik, že bych vám nedokázal spoilerovat ani kdybych chtěl. Příběh nové trilogie je pro mě bohužel jednoduše nevysvětlitelný.

Staré postavy mají až příliš prostoru, ty nové se nevyvíjí a když už, tak jim Síla ne/dovolí pokračovat v nastolené cestě. Pokud navíc Vzestup Skywalkera zakomponujete do celého příběhu tak, jak je zamýšleno, začnou se ukazovat doslova galaxie nelogických děr a chybějících motivací.

NOVÁ NADĚJE?
J. J. Abrams asi poprvé zklamal. Jenže komu byste vyčítali, že neukočíroval nekonečný vesmír v jedné předaleké galaxii?! Navíc s vědomím toho, že novým divákům se právě tenhle přístup může líbit a vaše oblíbená trilogie je pro ně jen ošuntělým papundeklovým sci-fi z minulého století. I kdyby to byla pravda, přál bych jim lepší příběh a silnější hrdiny než ty, které dostali.

Star Wars každopádně budou pokračovat. Otázkou teď zůstává, jestli to musí být formou trilogií, které bez propracovaného a silného příběhu postrádají smysl. Bez něj se totiž připravují o nejsilnější trumf tohoto konceptu – osudovost.

5/7
Nová trilogie se vrací na začátek a ve zběsilém tempu se hyperskoky posílá znovu na konec. Je to zážitek, ale budeme si ho za pár let pamatovat?
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Star Wars: Vzestup Skywalkera

Star Wars: Vzestup Skywalkera / Star Wars: The Rise of Skywalker

Sci-Fi / Dobrodružný / Akční / Fantasy

USA, 2019, 142 min

Režie: J.J. Abrams
Scénář: J.J. Abrams, Derek Connolly, Chris Terrio, Colin Trevorrow
Kamera: Daniel Mindel
Hudba: John Williams
Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Lupita Nyong’o, Carrie Fisher (a.z.), Mark Hamill, Anthony Daniels, Keri Russell, Dominic Monaghan, Billie Lourd, Joonas Suotamo, Kelly Marie Tran, Ian McDiarmid, Billy Dee Williams, Greg Grunberg, Shirley Henderson, Andy Serkis…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku