Filmy mimo mainstream
01.05.2019 | bakeero

RECENZE: Avengers: Endgame – Star Wars v ohrožení

Už předchozímu avengeřímu filmu Infinity War přiznal Filmfanatic takřka absolutorium. Jednoduše proto, že bravura, s jakou se tvůrci unikátního vesmíru popasovali s možná největším filmovým cirkusem všech dob, byla zkrátka úchvatná a já tuze rád smekl pomyslný klobouk. A nebudu zastírat, že ten šel dolů také tentokrát – navíc podpořený gestem hlubokého sklonu. Avengers: Endgame je totiž vážně doslova dějinná událost.

Na plátně se znovu setkají přeživší superhrdinové z předchozího filmu a ještě jednou se pokusí zvrátit úděl svých osudů a najít tu jedinou přijatelnou alternativu ze čtrnácti milionů. Dostaví se překvapivé zvraty a nejedna fanouškovská teorie vezme za své fakticky po úvodní půlhodině. Kampaň totiž zcela výjimečně neprozradila z filmu fakticky nic a divák se tak může nechat unášet na tvůrčích vlnách marveláckého univerza.

To nám ve svém vrcholu nabídne další přiblížení postav (ač to může znít po více než dekádě jakkoli překvapivě), prohloubení jejich mytických životů a sem tam samozřejmě i osobitou sebeironii a humor (Thor!). To vše v nenuceném kabátu, který sedne zaručeně každému. Marvel zkrátka drží otěže vlastního světa pevně v rukou a brilantně směřuje k rozuzlení.

Překvapilo mě, že v Endgame se nesází primárně na akci, které je sice i tak požehnaně, ale není to zkrátka o házení planet, jako třeba v Infinity War. Tady jsou v hlavní roli skutečně charaktery a jednotliví hrdinové. Možná i proto asi nejde o ten úplně nejlepší marvelácký film z nějakého dynamického hlediska, ale rozhodně jde o film nejosobnější. Někteří superhrdinové s námi totiž byli více než dekádu a svůj pomyslný kruh uzavírají v Endgame s takovou grácií, až se mi tomu nechtělo věřit.

Filmfanatic by sám sebe označil za skalního fandu Star Wars, jenže tady si poprvé připustil, že pozice největší filmové značky by nemusela navždy zůstat ve stínu světelného meče, ale mohla by se přesunout pod rozpínavá křídla Marvelu. A to je asi největší pocta, jakou dokáži coby filmový fanda nějaké franšíze vyseknout.

7/7
Pro milovníky marveláckého univerza skvostná tečka okořeněná osobním prožitkem, který tentokráte překvapivě uvrhá do svého stínu akci.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Avengers: Endgame – Star Wars v ohrožení

Avengers: Endgame

Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi

USA, 2019, 182 min

Režie: Anthony Russo, Joe Russo
Předloha: Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely
Kamera: Trent Opaloch
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Don Cheadle, Paul Rudd, Benedict Cumberbatch, Chadwick Boseman, Brie Larson, Tom Holland, Karen Gillan, Zoe Saldana, Evangeline Lilly, Tessa Thompson, Rene Russo, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Tom Hiddleston…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku