Filmy mimo mainstream
05.10.2018 | bakeero

RECENZE: Hold the Dark – temné vytí s vlky

Režisér Jeremy Saulnier není pro Filmfanatica zdaleka žádnou neznámou. Viděl jsem už jeho prvotiny Blue Ruin a Green Room. Ke svému nejnovějšímu dílu Hold the Dark si poprvé nenapsal scénář sám a troufl bych si tvrdit, že filmařsky jde o jeho nejpovedenější snímek.

Kdesi v zasněženém koutu USA se ztratí malý chlapec, kterého unesou vlci a zoufalá matka Medora Slone přivolá na pomoc spisovatele Russella Corea (Jeffrey Wright z Westworldu), jenž má se stopováním téhle divoké zvěře zkušenosti a mohl by zdrcené ženě přinést zpět alespoň tělo jejího dítěte. Nečekejte však survival thriller – ze služby v zámoří se totiž vrací také manžel Vernon (Aleksander Skarsgard ze Sedmilhářek) a děj nabere poněkud jiný směr.

Hold the Dark je další chlapáckou podívanou režiséra Jeremy Saulniera. Drsný svět zasněžených hor a širých bílých plání není zrovna místem, kam byste si chtěli vyrazit na dovolenou. Ale vše má své nezpochybnitelné kouzlo, které je navíc umocněno brzkým nástupem temnoty a celkovým životem v přítmí. Filmfanatic si tuhle napůl snovou atmosféru hodně užíval a ta patří fakticky k tomu hlavnímu lákadlu celého filmu. Pokud vás tedy nechytne v pomalejším rozjezdu, nejspíš se nemusíte přemáhat, abyste snímek vůbec dokoukali.

I když minimálně přestřelka cca v polovině stopáže za to přece jen stojí. Nebo přesněji; rozhodně za to stojí! Nepamatuji, kdy naposledy jsem viděl takhle syrovou krvavou řežbu, kdy naposledy jsem tak nepříjemně cítil každé zavrtání se vypálené kulky do teplého masa a skrze praskající kosti. Tohle se vážně povedlo a scénu si řadím do osobního archivu těch nejlepších filmových přestřelek. S kulometem M60 v hlavní roli je možná dokonce ta vůbec nejlepší. Bravo!

Vysvětlení všech mysteriózních náznaků ani psychických pohnutek se na konci nedočkáme. Jenže proč si taky jednou neužít to, že divák není vševědoucí? K atmosféře i vyznění celého filmu my tenhle nádech záhady sednul a ještě víc tím podtrhl to, že se v průběhu stopáže pohybujeme na hraně bdělosti a snění. Jestli tedy stojíte o citový zážitek, při kterém se dotknete temnoty, Hold the Dark je rozhodně kouskem pro vás.

5/7
Záhadné šílenství z širých bílých plání, které se pohybuje na hraně snu a reality. Velmi zdařilý kousek filmařiny, sázející hlavně na pocity.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Hold the Dark – temné vytí s vlky

Hold the Dark

Thriller / Drama / Mysteriózní / Dobrodružný

USA, 2018, 125 min

Režie: Jeremy Saulnier
Předloha: William Giraldi (kniha)
Scénář: Macon Blair
Kamera: Magnus Nordenhof Jønck
Hudba: Brooke Blair, Will Blair
Hrají: Jeffrey Wright, Alexander Skarsgård, James Badge Dale, Riley Keough, Beckam Crawford, Macon Blair, Jonathan Whitesell, Conor Boru, James Bloor, Tantoo Cardinal, Eric Keenleyside, Sean Hoy, Savonna Spracklin, Peter McRobbie, Barb Mitchell, Amanda Burke…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku