Filmy mimo mainstream
12.01.2017 | bakeero

RECENZE: Jadotville – tradičně bezmocná OSN

Na počátku 60. let se studená válka blížila svému vrcholu v podobě Kubánské raketové krize. Ale ještě předtím, než k ní došlo, plápolala po celém světě řada menších ohnisek, která indikovala zvyšující se napětí mezi supervelmocemi USA a Sovětským svazem. Jedno takové ohnisko bylo i v Africe, kde v nově vzniklé Republice Kongo plnila svojí misi v rámci OSN jednotka irských vojáků.

Jadotville byla jejich základna hluboko v území ovládaném vzbouřenci. A právě tady bylo 150 nezkušených irských nováčků ponecháno napospas osudu, když se kvůli politickým a zákulisním machinacím stali terčem pro obrovskou přesilu najatých žoldáků.

S radostí mohu napsat, že Netflix se na filmovém poli zlepšuje doslova každým dalším snímkem. Respektive si myslím, že se našel v menších žánrovkách. Jadotville je přímočarou vojenskou podívanou, ve které zas jednou budete fandit prostým vojákům a nenávidět zaprděné generály i namyšlené politiky v kvádrech, kteří si myslí, že nadešla chvíle, aby naplnili svojí historickou roli. Prdlajs!

Uvedení do souvislostí, přesun do Afriky i seznámení se s místem určení, tohle všechno jde filmu na jedničku. Nevymýšlí totiž žádné nové postupy, jednoduše se drží osvědčených cest a těmi vede skupinu nováčků i diváka samotného přímo na bojiště, kde bude prolita první krev.

Na akci se nečeká moc dlouho, a i když je vidět, že rozpočet byl skromný, působila na mě poměrně povedeně. Rozhodně už jsem tedy viděl daleko dražší filmy, které si vedly nesrovnatelně hůře v tom, jak vykreslovaly taktiku profesionálních vojáků.

Nicméně OSN je znovu ve stínu velmocí i místních tyranů, nedokáže bránit civilní obyvatelstvo a tentokráte ani své vlastní lidi. Až si při vzpomínkách na mise v bývalé Jugoslávii a dalších místech světa říkáte, jak vůbec tahle zkostnatělá organizace mohla přežít do dnešních dní. No, nejspíš proto, že její modré přilby nosili a nosí podobně bodří chlapíci jako ti, co tenkrát v Jadotville prokázali hrdinství. I když jim ho politici přiznali až s hodně velkým odstupem času.

5/7
Přímočará vojenská žánrovka s ucházející akcí a sympatickou jednotkou irských vojclů, kterým nelze nefandit.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Jadotville – tradičně bezmocná OSN

The Siege of Jadotville / Jadotville

Drama / Thriller
Irsko / Jihoafrická republika, 2016, 108 min

Režie: Richie Smyth
Scénář: Kevin Brodbin
Hrají: Jamie Dornan, Mark Strong, Jason O’Mara, Mikael Persbrandt, Guillaume Canet, Michael McElhatton, Robert Hobbs, Conor MacNeill, Amy Louise Wilson

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku