Filmy mimo mainstream
18.12.2016 | bakeero

RECENZE: Rogue One: Star Wars Story

Disney nám přináší první Star Wars spinoff. Jak dopadla výprava do světa, kde se místo Síly sází spíše na střelecké umění a hraje se o získání plánů první Hvězdy smrti? Filmfanatic odcházel z kina spokojený.

Předně je třeba konstatovat, že podobně jako u epizody VII, tak i v Rogue One je zachován duch původní trilogie. A čím víc máte Star Wars v malíku, tím víc budete chrochtat blahem při koukání na historicky první spinoff z jedné předaleké galaxie.

V první části je to doslova zeměpis, protože skáčeme z jednoho světa do druhého, narážíme na méně i více známé tváře, lokality a artefakty. V tu chvíli mi přišlo, že režisér až příliš tlačí na pilu a s celým filmem se zběsile žene vpřed, jako by neměl prostor pro nějaké hlubší vykreslení postav a jejich vztahů. Ale po prvním výstřelu Hvězdy smrti dojde ke zvolnění a druhou část jsem si užil neskutečně.

Dočkáme se v ní hned několika eye candy momentů a naplnění fandboyovských snů. Závěrečná bitva je vskutku epická a dává vzpomenout na ty nejlepší řežby z hlavní dějové linie. Rozhodně ale nečekejte nějaké válečné drama. Pořád jsou to Star Wars a svým způsobem tedy dětská podívaná.

Hlavní hrdinové jsou vcelku zajímaví, ale aby vám někdo vyloženě přirostl k srdci, to se nejspíš nestane. Čehož však nemusíte litovat, protože tady může zařvat opravdu každý a vy si tak ušetříte slzičky nad vaším oblíbencem.

Co ale rozhodně stojí za zmínku je cameo Dartha Vadera. Respektive jeho poslední scéna ve filmu, protože ta je opravdu jednou z nejlepších, jakou kdy tenhle záporák ve světě Star Wars měl. Vůbec celý závěr Rogue One je mistrovským přepisem toho, jak by se měla uvádět legenda. Nedalo mi to, hned jsem si vzpomněl na Prométhea a tajně zadoufal, že Ridley Scott se svým Vetřelcem: Covenant předvede podobně skvělý majstrštyk.

Rogue One se tedy vyvedl. Bezesporu. Nejsou to klasické Star Wars, protože Síla není tak v popředí, ale určitě bylo potřeba připomenout si, že proti Impériu před dávnými časy nebojovali jen rytíři Jedi, ale také řadoví vojáci, co se museli spolehnout hlavně na své střelecké umění.

5/7
První Star Wars spinoff se vyvedl. Feeling původní trilogie žije dál a provází nás předalekou galaxií z trochu jiného úhlu.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Rogue One: Star Wars Story

Rogue One: Star Wars Story / Rogue One: A Star Wars Story

Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
USA, 2016, 133 min

Režie: Gareth Edwards
Scénář: Tony Gilroy, Chris Weitz
Kamera: Greig Fraser
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Felicity Jones, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Ben Mendelsohn, Diego Luna, Forest Whitaker, Riz Ahmed, James Earl Jones, Jimmy Smits, Warwick Davis, Donnie Yen, Wen Jiang, Jonathan Aris, Genevieve O’Reilly, Arthur L. Bernstein, Attila G. Kerekes, Ned Dennehy, Alistair Petrie, Daniel Eghan…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku