Filmy mimo mainstream
13.12.2016 | bakeero

RECENZE: Bahno z Mississippi a konec dětské naivity

Matthew McConaughey má minimálně od roku 2013 auru skvělého charakterního herce. Takovou malou (zapomenutou) rozcvičkou, která předcházela jeho rolím ve Vlku z Wallstreet, Klubu poslední naděje nebo Temném případu ale bylo právě Bahno z Mississippi. Tady se McConaughey poprvé odkopal.

V roli Muda – tajemného muže, který se bůhví před čím skrývá na opuštěném ostrůvku kdesi v Mississippi. Tam na něj narazí dva kluci (Ellis a Neckbone) a začne netradiční přátelství i poznávání hodnot dospělého světa.

Režisér Jeff Nichols má bezesporu talent a Filmfanatic je zvědavý, kam se tenhle tvůrce posune. Ke všem svým filmům si totiž píše také scénáře a výsledek je tedy jeho vpravdě autorským dílem. A kvalitativně se Nichols posouvá s každým dalším snímkem, se kterým jsem měl tu čest.

Bahno z Mississippi je tím typem filmu, ve kterém sledujete nástrahy dospívání a hlavním hrdinům držíte palce, aby je svět dospělých nepřipravil o všechny jejich ideály. Na pozadí toho všeho se odvíjí ještě několik dalších linek, které odkrývají, jak mohou věci vypadat zkaženě, když se na ně díváte dětským pohledem.

Krom příběhu co vás chytne za srdce je nejsilnější stránkou filmu herecké obsazení. O McConaugheym jsme si napsali už v úvodu, ale skvěle hrají také oba představitelé dětských rolí. Tye Sheridan a Jacob Lofland. První jmenovaný tu vypadá tak trochu jako adolescentní verze Toma Hardyho a Filmfanatic mu věští zářnou akční budoucnost. V dalších dospělých rolích potěší Sam Shepard, kterému tyhle pózy prostě sedí (vizte thriller Cold in July) a také zapomenutá Reese Witherspoon.

Jestli tedy máte chuť na trochu vážnější verzi Nezapomenutelných prázdnin, kde nechybí sympatický kluk ani jeho dospělý mentor, sáhněte po Bahnu z Mississippi. Dostanete solidní snímek o nástrahách dospívání i poutech, co vydrží (skoro) celý život.

5/7
Nástrahy dospívání a borcení ideálů v nadprůměrném podání. S asistencí rozjíždějícího se Mathew McConaugheyho.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Bahno z Mississippi a konec dětské naivity

Bahno z Mississippi / Mud

Dobrodružný / Drama
USA, 2012, 124 min

Režie: Jeff Nichols
Scénář: Jeff Nichols
Kamera: Adam Stone
Hudba: David Wingo
Hrají: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Tye Sheridan, Jacob Lofland, Sam Shepard, Ray McKinnon, Sarah Paulson, Michael Shannon, Joe Don Baker, Paul Sparks, Stuart Greer, Kristy Barrington, Douglas Ligon, Bonnie Sturdivant…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku