Filmy mimo mainstream
11.10.2016 | bakeero

RECENZE: Sebevražedný oddíl – další filmová prohra DC comics

Já vážně nevím, čím to je. Možná, že komiksy od DC zkrátka mají takovouhle atmosféru a takhle “nefilmovou” auru – nečetl jsem je. Ale na plátně na mě prostě nepůsobí dobře. Oproti marvelovkám je z toho velkého divadla nejvíc cítit právě ona zarputilost a snaha o vyrovnání se svému slavnějšímu sokovi. Jenže dobrý film z toho ještě nevzešel.

Dokonce tvrdím, že Sebevražedný oddíl je nejslabším filmem režiséra Davida Ayera (Železná srdce, Patrola, Drsný časy atd.), který jsem viděl. Zápletka je vskutku osmdesátkově jednoduchá, de facto opsaná z kultovního Útěku z New Yorku, navíc ještě dochucená Tuctem špinavců; americká vláda hodlá čelit příštímu útoku metačlověka – dalšího Supermana, který by už nemusel být na naší straně – tím, že proti němu postaví komando složené z těch nejhorších gaunerů, které má za katrem. Většinou díky Batmanovi (už v podání Bena Afflecka). A samozřejmě se během tohohle šíleného nápadu něco strašně pokazí a zase půjde o existenci celého světa.

Tohle je ještě v pořádku. Dokonce i ten obehraný nápad udělat z klasických záporáků kladné hrdiny. Co ale v pořádku není je vlastně všechno ostatní. Antihrdinů se sejde taková řada, že si jejich sestavu po skončení filmu jednoduše nemůžete pamatovat. Čest světlým výjimkám Willa Smithe (Deadshot) a Margot Robbie (Harley Quinn). Ti jediní vám utkví v paměti, ostatní shoří plamenem zapomnění snad ještě před závěrečnými titulky.

Sestava antihrdinů je opravdu kolosální, ale i tak se dočkáme fakticky jen jedné ztráty. A to i přesto, že na plátně se zhusta pálí vysokokadenčními zbraněmi i raketami všeho druhu. Tyhle salvy ještě umocňují útoky neforemných mutantů, jenže jejich ostří je nejspíš stejně mizerné, jako jejich muška. Ve výsledku tedy sledujete neustálý akční CGI guláš, kde se pořád něco děje, ale výsledek je tristní, respektive žádný. No, koho by to bavilo?!

Nejlepšími okamžiky filmu jsou tedy chvíle, ve kterých je pod jednotlivé scény zvolená nějaká klasická vypalovačka (tu AC/DC, tu Rolling Stones) a obraz se hodí do efektního slowmotion. Což je na film za 175 milionů dolarů strašlivě málo. Pokud tedy máte chuť na bezhlavou vyplachovačku a chcete sledovat změť akčních scén bez toho, aby se za nimi skrýval nějaký hlubší smysl, Sebevražedný oddíl by vás mohl oslovit. Jestli ale chcete plnokrevný film s konstrukcí příběhu, sáhněte radši poněčem od konkurence.

3/7
DC na to prostě nemá. Další mdlý filmový pokus vyrovnat se Marvelu. Nevím, jestli dám tomuhle universu šanci i příště. Už je to totiž unavující.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Sebevražedný oddíl – další filmová prohra DC comics

Sebevražedný oddíl / Suicide Squad

Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi / Thriller / Komedie
USA, 2016, 123 min

Režie: David Ayer
Předloha: John Ostrander (komiks)
Scénář: David Ayer
Kamera: Roman Vasyanov
Hudba: Steven Price
Hrají: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman, Viola Davis, Jai Courtney, Jay Hernandez, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Karen Fukuhara, Cara Delevingne, Adam Beach, Ben Affleck, Jim Parrack, Common, Alex Meraz, David Harbour, Corina Calderon, Ike Barinholtz, Scott Eastwood, Mark Quigley, Amos Stern, Brianna Goldie, Justin Moses…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku